15 mar 2015 06:00

15 mar 2015 06:00

Oscar tar steget mot företagsvärlden

Oscar Larsson arbetar vanligtvis som snickare. Men nyligen tog han steget mot företagsvärlden, och nu vill han väcka ett allmänt intresse för sin affärsidé: träflugor.

Efter en blixtidé som grundade sig i julklappsköp, har 24-årige Oscar Larsson nu blivit egen företagare.

– Hela processen fick sin start när min flickvän skulle köpa en julklapp till mig i vintras, säger Oscar.

– Hon berättade då att hon tänkt köpa en fluga i trä till mig, säger han.

Haken var att träflugor inte tillverkas i Sverige, vilket innebar att priset skulle bli alldeles för dyrt med frakten från utlandet.

– Jag bestämde mig för att tillverka en egen i stället. Jag gjorde då även två träflugor till mina bröder i julklapp, säger Oscar.

Påtryckningar

Familjens och kompisarnas stående ovationer för denna annorlunda med uppskattade accessoar, ledde till att Oscar nu har en egen firma. Trädesign O.Larsson.

– Jag var lite motstridig först, men efter mycket påtryckningar från nära och kära så bestämde jag mig för att ta det ett steg längre, säger Oscar.

Han tog kontakt med en revisor och introducerades för en helt ny värld som egen företagare.

– Sedan min flickvän kom med idén så har det gått otroligt fort. Ibland tvingar jag mig själv att stanna upp, och verkligen tänka efter vad det är jag håller på med, säger Oscar och forsätter:

– Jag har ingen tidigare erfarenhet av företagande. Men jag ser det här som en möjlighet att växa som människa och att utmanas.

Student och bal

I dagsläget tillverkar han träflugorna i måttliga mängder, och gör det då hemma i föräldrarnas garage.

– Förhoppningen är att jag ska kunna göra mig ett namn inom det här.

– Om det slår bra så vill jag utveckla verksamheten med fler och mer exklusiva träslag och verktyg, säger Oscar som i nuläget koncentrerar sig främst på ek.

– Det vore kul om flugorna kunde få ett genomslag lagom till studenten och balen i år, menar han.

Men för att inte företaget ska bli alltför nischat, så tillverkar Oscar även andra accessoarer och en del köksredskap i trä.

– Framför allt är det här väldigt roligt, och det ska bli kul att se vart det leder.