28 mar 2015 12:00

28 mar 2015 12:00

Succén som gör skillnad

LEILA KHAMMARI

Möjligheternas Värld. Smaka på orden, visst låter det härligt? I fjol arrangerades Möjligheternas Värld för första gången i Skaraborg. Då som ett ambitiöst projekt inom Teknikcollege och efter fyra intensiva dagar och 800 ungdomsbesök senare var succén given. Det här skulle genomföras igen och i större skala. I går avslutades Möjligheternas Värld 2015. Under åtta dagar har inte mindre än 1 500 ungdomar från hela Skaraborg besökt Möjligheternas Värld, som även i år arrangerats i en av Lichrons maskinhallar. Inte mindre än 47 företag har varit med och stöttat med ekonomiska medel, utrustning och arbetsinsats.

Syftet är att inspirera och motivera elever på högstadiet att fortsätta vara nyfikna på teknik och även fundera på var teknik finns och hur den utvecklas och tillverkas. Teknik finns överallt och Möjligheternas Värld visar verkligen det.

Inför arrangemanget har gymnasieelever från Teknikcollegeprogrammen i Skaraborg utbildats till ambassadörer. De har sedan, med sina lärare, noggrant förberett olika stationer tillsammans med företag, högskola och Science Center.

De besökande eleverna möttes av en arena som inbjöd till nyfikenhet och kamratskap. Besöken startade med Balthazar Science Center som bjöd eleverna på en teknisk eldshow. Därefter arbetade eleverna, med vägledning av Teknikcollegeambassadörerna, sig igenom stationer som handlade om simulering, stålklister, konstruktion och att skriva ut sin idé, Mind Hackers med klurigt och lurigt, bilfabriken med automation och robot och sist men inte minst stationen: har du tänkt på att allt vi använder tillverkas med skärande bearbetning och CNC-teknik.

Möjligheternas Värld har gjort skillnad. Skillnad för många av de elever i främst årskurs 8 som i sin utbildning fått se och uppleva teknik riktad till dem, presenterad av Teknikcollegeambassadörer som riktiga förebilder i möjliga framtida yrkesroller men även i ett värdskap. Att ta hand om och hjälpa varandra är också en viktig ingrediens för att lösa problem.

Möjligheternas Värld har även gjort skillnad för alla de Teknikcollegelärare som sett sina elever växa och under eventet varit kollegor förenade i att sprida insikter om teknikens betydelse för vårt samhälle och vår konkurrenskraft. Det är fantastiskt att se lärare uttrycka en enorm glädje och stolthet när de under Möjligheternas Värld fått se sina elever kliva fram, ta plats och inlevelsefullt berätta om teknik och vad man som exempel kan göra med den.

Möjligheternas Värld gör dessutom stor skillnad för alla de företag som engagerat sig. Företagare som vet att sörja för långsiktig kompetensförsörjning och att det är en viktig väg till framgång.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.