12 apr 2015 10:00

14 apr 2015 08:05

Foto: Rikard Jansson

Ett stycke amerikansk prärie i Gate

HJO: Bisonfarmen på Mobolets gård utökar

Ferdinand ligger och vilar i en liten jordhög. Han tittar slött på besökarna men bryr sig inte så mycket. Hans kollegor och konkurrenter, Biffen och Plutten, tuggar stilla på lite hö i bakgrunden.
Trion bor på bisonfarmen i Gate där Simon Althaus och Jennie Johansson nu ska utöka verksamheten.

De elva år gamla och 1 300 kilo tunga avelstjurarna på Mobolets gård, söder om Hjo, verkar föra en stillsam tillvaro. Men det är annorlunda när det är parningstid.

– De kan springa ungefär 70 kilometer i timmen. Under en strid kan de kasta upp varandra i luften genom att trycka till under den andres mage. Man kan ju tänka sig vilken styrka de har i nackarna, säger Simon Althaus.

Safari i militärfordon

Simon är åttonde generationen som brukar Mobolets gård. Hans morföräldrar bor kvar på gården, föräldrarna i närheten, och han och Jennie i ett hus som syns från gårdsplanen.

– Jag har alltid velat bo på landet så man måste ju hitta på något. Vi arrenderar av mormor och morfar, och det var morfar som började med bison, säger Simon.

Det var tio år sedan och 2011 tog Simon och Jennie över helt. Då fanns både caféet, butiken och slakteriet på plats, och de jobbar ständigt med förbättringar.

Nu arbetar de i den lokal där de planerar en restaurang och de turister som vill åka på safaritur bland djuren, får göra det i ett nyinköpt militärfordon från tidigt 70-tal där flaket består av träbänkar. De satsar också på en ställplats för husbilar och -vagnar, och den är precis klar.

Sa nej till cirkusen

På gården finns drygt 100 djur och det föds mellan 30 och 40 varje vår. De som slaktas gör det i en ålder av ett par, tre år, och köttet säljs i den egna butiken och till restauranger.

– Det är ett fint kött, mört och med mycket smak, säger Jennie.

De säljer också skallar, fällar och läderprodukter men även levande djur till andra gårdar och nyligen kördes 34 stycken till Rumänien. De har sålt till andra länder också men sa för en tid sedan nej till en cirkus som ville köpa två djur.

Att hålla bison skiljer sig lite från vanliga nötkreatur eftersom de är vildare till sättet.

– Man kan inte klappa dem och man får tänka till en gång extra när man går in till dem. De skyddar verkligen sina kalvar, säger Simon.

Flera band spelar

Högsäsongen för besökare på gården är från midsommar och till och med augusti.

– Det kommer fler och fler varje år. 2013 kom cirka 4 000 besökare och förra året var det cirka 6 000.

I augusti är det dags för tredje upplagan av en blues- och countrykonsert med flera band. Ett evenemang som är tänkt att växa med tiden.

Amerikansk präriebison

1 300 kilo, cirka, väger en vuxen tjur.

600 kilo, cirka, väger en vuxen ko.

5–6 år tar det innan en bison är fullvuxen.

30–40 kalvar föds varje år på Mobolets gård.

300, cirka, präriebison finns det i Sverige.

100, drygt, finns i Gate.

1 miljon finns i dag i Nordamerika.

60 miljoner fanns det som mest.

500 fanns det i början av 1900-talet när de var på väg att försvinna.

35 år, cirka, kan en bisonoxe bli.

Källa: