26 apr 2015 09:00

27 apr 2015 14:32

Här är Skövdes första Fair trade-café

Svenska kyrkans Café Prostgården lanserar sig som första rättvisemärkta café i Skövde. Det innebär att råvarorna är rättvisemärkta. Personalen har också gått en tvådagars certifieringskurs.

De serverar enbart kaffe och te som är ”Fair trade”-märkt och bakar med Fair Trade- ingredienser så långt det är möjligt. De säljer också olika Fair Trade varor.

Ann Hjort som är caféföreståndare berättar att de haft tänket i flera år men att de tog steget fullt ut med certifieringskursen i januari, där ett 20-tal deltog.

– Det genomsyrar hela vår verksamhet.

Inte så omvälvande som man kan tro, Svenska kyrkan var med och startade Rättvisemärkt, fyller Sanna Ellesjö i.

– Det är en tradition att ta ett internationellt ansvar.

Till det egna kaffebrödet är ingredienser som socker och kakao givet. Men det finns också begränsningar, alla produkter har inte märkningen.

– När det gäller mjöl och grönsaker köper vi ekologiskt i stället.

Kyrkorna i de olika stadsdelarna har också Fair trade kaffe, samt konferenser och aktiviteter som soppluncher som kyrkan bedriver.

Cafét har även tidigare uppmärksammat World Fair Trade day. I år infaller den 9 maj.

– Men det är förstås extra roligt i år.

Kan man påverka inköparna som liten kund?

– Leverantörerna har fler produkter nu än tidigare och ju mer man frågar desto mer tar de hem.

Mindre förpackningar

– Vi hade ett problem att drickchokladen bara fanns i enkilosförpackningar. Men vi tjatade och sedan kunde vi köpa in portionsförpackningar i stället. Vi försöker att ställa krav.

Snart är det dags för en uppföljning av tvådagarskursen.

– Den var så intressant. Vi lärde oss bland annat att det görs investeringar i böndernas kooperativ, att de kan starta upp mer verksamhet. Barnen får möjlighet att gå i skola och kvinnorna kan komma ut och jobba.

Fairtrade i korthet: Bättre villkor för odlare, investeringar i lokalsamhället, motverkar barnarbete och diskriminering. Vidare främjar det demokati och tar miljöhänsyn.