31 maj 2015 09:00

31 maj 2015 09:00

I Borgunda bjuds på riktig rå fika

Café med Raw-food

RÅFika är namnet på den affärsverksamhet som Jenny Palmborg och Kerstin Schönborg planerar att starta under hösten. Men redan nu bjuder de in till raw-food café i Borgunda bygdegård.

Efter att ha tröttnat på att aldrig hitta bra alternativ till det traditionella fikabrödet, så bestämde sig Jenny Palmborg och Kerstin Schönborg för att göra något åt saken.

Valmöjligheter

– Vi har länge efterfrågat hälsosammare valmöjligheter på vanliga caféer och en del ställen har något enstaka alternativ, men det är ingen som riktigt satsar på det, säger Kerstin Schönborg.

– Det vill vi ändra på, säger Jenny Palmborg.

Vill underlätta

Deras tanke är att under hösten starta en slags cateringverksamhet som ska leverera raw-food-fika till befintliga caféer och privatpersoner.

– Vi tror att caféerna inte riktigt har tid att sätta sig in i det här med raw-food själva och då tänkte vi underlätta för dem genom göra den biten åt dem, förklarar Kerstin.

Näringsrikt

Just alternativ till fikabröd tror de är ett bra sätt att introducera raw-food för den större allmänheten.

– Alla tycker ju om att fika och om det då finns hälsosamma och näringsrika alternativ som smakar lika gott, så är det nog många som blir intresserade av att övergå till att även äta det som mat, säger Jenny.

I början planerar de att ha företaget som en sidoverksamhet och arbeta med det ett par dagar i veckan.

Endagarscafé

I påskas bjöd de in allmänheten till ett endagarscafé med endast Raw-food-fika i Borgunda bygdegård.

– Då kom det 140 personer och det var långt över vår förväntan, säger Jenny.

– Nu på mors dag så gör vi om konceptet och min mamma, svärmor och våra barn hjälper oss med bakning och försäljning, säger Kerstin.

Max 42 grader

Raw food är en kost som framför allt är baserad på frukter, grönsaker, frön, nötter, alger och oljor som inte hettas upp till mer än till 42 grader Celsius.

  • Anna Leijon