01 okt 2015 19:00

01 okt 2015 19:00

Skövdeföretag faller i tillväxtrankning

Undersökningen Årets företagarkommun

I undersökningen Årets företagarkommun, som mäter företagens tillväxt, rasar Skövde 27 placeringar i år jämfört med förra året. Samtidigt är Skövde bäst i Skaraborg sett över de senaste fem åren.

Den uthålliga tillväxten i företagen mäts över fem år och där landar Skövde på 28:e plats i landet, åttonde plats i länet och första plats i Skaraborg.

Om man jämför 2014 med 2015 så faller Skövde från plats 31 till 58. 2011 låg Skövde på plats 126, 2012 på plats 90 och 2013 på plats 122.

När det gäller tillväxten över fem år ligger Tibro allra sist i hela landet, på plats 286 direkt efter Skara.

I år ligger Västra Götaland på sjätte plats bland länen där Halland är bäst och Gävleborg sämst. I vårt län är det bygg-, handels- och tjänstesektorn som uppvisar den starkaste tillväxten i omsättning.

2015, jämfört med 2014, rankas Götene kommun högst i länet och hamnar på en 16:e plats i riket. Lägst i länet och i riket rankas Karlsborg kommun på plats 290.

Töreboda kommun rankas högst i länet när det gäller resultatutvecklingen och Mariestad är bäst i länet när det gäller ökad kreditvärdighet.

Det är Företagarna och affärs- och kreditupplysningsföretaget Upplysningscentralen, UC, som varje år presenterar en mätning av den lokala tillväxten hos företag i Sverige.

Alla kommuner rankas efter hur snabbt företagen har växt sedan föregående år. Lokal tillväxt kan vara väldigt lättrörlig, vilket gör att resultaten ofta visar stora svängningar från år till år.

Man mäter även uthållig tillväxt, något som är viktigt för ekonomisk stabilitet, sysselsättning och den kommunala välfärden.

Rankningen är inte en undersökning som visar på företagsklimat eller var företagen är störst eller mest lönsamma.