17 okt 2015 13:00

19 okt 2015 08:30

Jonas Rosman brinner för Skaraborg

Lantbrukarsonen från Älgarås hade framtiden utstakad men karriären tog Jonas Rosman i en annan riktning. Men landsbygdsfrågorna har han aldrig släppt.
– Det är en stark drivkraft, säger Länsförsäkringar Skaraborgs nye vd.

När rekryteringsprocessen drog i gång för att hitta en efterträdare till mångårige vd:n Carl Henrik Ohlsson var det Jonas Rosman, i egenskap av styrelseordförande i Länsförsäkringar, som var ansvarig för att hitta bolagets nye vd.

Fick frågan själv

Rekryteringsbolaget behövde inte leta länge efter efterträdaren. Frågan kom snabbt tillbaka till Rosman själv.

– Jag hann bli lite förvarnad, och i det läget var det bara att kliva åt sidan och låta processen ha sin gång. Själv tyckte jag omgående att uppdraget lät väldigt spännande, säger Rosman som närmast kommer från vd-posten för Hushållningssällskapet.

Starkt varumärke

Med sin bakgrund i bolaget har han haft en kortare startsträcka än normalt för en ny vd. Skillnaden är att strategiska styrelsefrågor bytts ut mot ett mer operativt arbete.

– Det är givetvis en stor fördel. Min uppgift nu blir att bygga vidare och fortsätta utveckla de kärnområden som Carl Henrik och bolaget byggt upp under lång tid, och vårda vårt starka varumärke lokalt, säger Jonas Rosman som kommer till en verksamhet där man på senare tid byggt upp nya affärsområden inom bank och fastighetsförmedling.

– Vår affärsidé bygger på att vara nära kunderna och erbjuda personlig service här på kontoret. Samtidigt ska man kunna sköta sina ärenden digitalt och där har vi en styrka i att vi som enskilt bolag styr vår verksamhet lokalt men utvecklar våra produkter centralt gemensamt med de övriga 22 länsbolagen.

Värnar landsbygden

52-årige Rosman, född, uppvuxen och fortfarande bosatt i Älgarås, har en stadig förankring i det skaraborgska landsbygdslivet efter sina år i Hushållningssällskapet och tidigare chefspositioner i LRF Konsult. Som son i en lantbrukarfamilj var han tidigt inriktad på ett vuxenliv på en gård. Så blev det också, med skillnaden att gården numera är utarrenderad och den civila karriären har fortsatt. Men steget från den nya vd-stolen i det fina Skövdekontoret och ned i myllan är aldrig långt.

– Jag har alltid brunnit för frågor som rör landsbygden, lantbruket och Skaraborgs utveckling och jobbat i många år med frågor som rör ekonomi, hållbarhet, miljö och företagande. Detta är även viktiga områden för Länsförsäkringar, eftersom våra kunder finns här lokalt, säger Rosman som för tredje gången basar för en organisation som ägs av sina kunder.

– Det är ingen slump. Jag drivs av tanken att kunna hjälpa folk och vara med och påverka så att andra får det lite bättre.

Jonas Rosman

Ålder: 52

Bor: Gård i Älgarås.

Familj: Hustrun Katarina och tre barn.

Fritid: Jakt och golf.

Aktuell: Ny vd på Länsförsäkringar Skaraborg.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.