14 nov 2015 10:00

14 nov 2015 10:10

Vilken jubileumspresent

NÄRINGSLIV: Byrå utsett till Gasellföretag

25-årsjubileum och utsett till Gasellföretag av Dagens Industri. Nog fanns det anledning för personalen på Lennartssons ingenjörsbyrå AB att fira med tårta i veckan.
– Detta är fantastiskt roligt och vi ser det som ett kvitto på att vi haft rätt fokus i verksamheten, säger grundaren Urban Lennartsson.

Han startade byrån hemma i Fröjered på hösten 1990. Därefter har han hela tiden satsat på att anställa nybakade ingenjörer fån högskolorna i Skövde och Jönköping.

– Extra roligt är det att ha kunnat ge unga ambitiösa nyutexaminerade maskiningenjörer chansen att få ett utvecklande arbete, säger Urban.

Skaran av ingenjörer som sysslar med allt från tacoskalsfritöser till utrustning för tillverkning av träpallar och robotceller har växt till 14 stycken och företaget har dessutom numer kontor också i Skövde. Många av kunderna finns nämligen i stan; Cejn, Volvo, Paroc och Cementa för att nämna några.

Brinner

Att anställa nyutexaminerade ingenjörer kräver mer resurser än att anställa en ingenjör med erfarenhet, anser Urban. En rejäl arbetsintroduktion och kompletterande utbildning. Men det positiva överväger – helt klart.

– Jag upplever att jag får ambitiösa, duktiga och engagerade medarbetare som brinner för jobbet. Dessutom har vi lyckats skapa ett gäng med bra sammanhållning som gärna hjälper varandra med problemlösning på ett prestigelöst sätt.

Urban är inte heller ensam ägare till bolaget längre då Jonas Carlstein, Markus Göransson och Torbjörn Holmström gått in som delägare.

Tillväxtpris

Begreppet Gaseller skapades av den amerikanske forskaren David Birch som på 1980-talet kunde visa att små snabbväxande företag skapar de flesta nya jobben. Detta till skillnad från stora företag som ständigt effektiviserar och ofta minskar sysselsättningen.

Dagens Industri utser varje år landets snabbast växande företag till så kallade Gaseller för att främja tillväxten i Sverige. Men det är få företag som får utmärkelsen, bara 0,5 procent av landets alla aktiebolag.

Priset tas emot i Konserthuset i Göteborg den 24 november.

Gasellkrav

En omsättning som överstiger 10 miljoner kronor.

Minst tio anställda.

Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret

Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.

Ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt.

I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.

Sunda finanser.

Källa: Dagens Industri