02 dec 2015 17:35

02 dec 2015 17:37

Komfort och lyx i nya Volvo S90

NÄRINGSLIV: Viktig modell på USA- och Kinamarknaderna

Volvo Cars nya inriktning mot lyxigare modeller var tydlig när nya S90 avtäcktes i Göteborg på onsdagen. Den stora sedanmodellen siktar in sig på konkurrenterna i premiumklassen.

Med drag av nya XC90 både exteriört och interiört ger Volvos nya stora lyxkryssare för de som ratar kombi- och suvmodeller en tydlig signal om märkets nya inriktning.

Lyx och komfort

När Volvo premiärvisade modellen på Torslandafabriken under onsdagen, låg fokus på innovativ ny teknik, lyx och komfort. Vilket är ett måste om bilen ska locka kunder i det segment där många av de tuffaste (tyska) konkurrenterna finns.

Under visningen tryckte vd:n hårt på den nya skandinaviska design, teknik och säkerhet som de nya Volvomodellerna XC90 och S90 erbjuder Volvos kunder, och som ska förändra bilden av Volvo Cars varumärke.

– Det här är viktiga modeller i vår transformation som tillverkare av premiumbilar och ska erbjuda våra kunder något annat än våra konkurrenter, sa Håkan Samuelsson vid den webb-tv-sända visningen.

Världsnyhet

Volvo S90 innehåller dessutom en världsnyhet: modellen blir den första med en autobroms som även griper in när det finns ett djur framför bilen. Om inte föraren reagerar ska bilen själv varna och bromsa in vid till exempel fara för kollision med en älg eller häst.

S90 har även ett system för halvautomatisk körning som innebär att bilen kan korrigera styrningen – en teknik som redan finns som tillval till XC90.

I motorväg får S90 samma utbud som XC90 med framför allt toppmodellerna T8 (laddhybrid), T6 och D5 från Skövdefabriken.