23 jan 2016 06:00

23 jan 2016 06:00

Storsatsning på Elins

HANDEL: Är beredda att investera 400 miljoner kronor

Expanderar. Fastighetsägarna till Elins esplanad går vidare med planerna på en stor utbyggnad.
– Vi tror mycket på Skövde, säger Patrik Sörnell, fastighetsansvarig.

För åtta år sedan byggdes Elins esplanad ut till sitt nuvarande utseende. Sedan dess har fastighetsägarna, det nederländska företaget Eurocommercial properties, märkt av en stor efterfrågan på lokaler.

– Det är flera branscher och segment som saknas och vi får många förfrågningar om lokaler på cirka 200–300 kvadratmeter. Vi har börjat titta på hur vi vill att lokalerna ska se ut och det är just de mindre butiksytorna som saknas i dag, säger Patrik Sörnell, fastighetsansvarig för Elins.

400 miljoner kronor

Planerna för Elins esplanad ligger långt framme hos Eurocommercial properties och inom kort ska ritningarna presenteras för Skövde kommun.

Den uthyrningsbara ytan på Elins är i dag 28 800 kvadratmeter. Utbyggnaden som planeras blir cirka 10 000 kvadratmeter och cirka 8 000 av dem ska hyras ut. Investeringen landar på mellan 300 och 400 miljoner kronor.

Trafiksituationen

– Vi tror mycket på Skövde, och vi kan Skövde, annars skulle vi inte sitta i de här diskussionerna.

När planerna har presenterats för kommunen påbörjas detaljplane- och bygglovprocessen, något som man räknar med kommer att ta cirka ett år. Enligt Patrik Sörnell har företaget alltid haft ett bra samarbete med Skövde kommun och man har fått positiva signaler.

Den stora knäckfrågan är, som på så många andra ställen, parkerings- och trafiksituationen.

– Vi har experter som hjälper oss med det. Vi behöver köpa markytor för att få plats med parkeringsplatser och vi ska också utnyttja marken vi har mer effektivt.

Vill ha en loop

Den planerade utbyggnaden blir i samma plan och man tittar på att bygga ut fastigheten åt två håll, där de båda entréerna finns i dag.

– Det är lite komplicerat men vi vill absolut ha utbyggnaden i samma plan. Det vore bra att få till en loop inomhus, så att besökare inte behöver gå samma väg tillbaka.

Patrik Sörnell menar att ett första spadtag skulle kunna vara möjligt under våren 2017 och att man skulle kunna ha en vår- eller höstöppning 2018.

– Det vore roligt att kunna öppna hösten 2018 eftersom det då är precis tio år sedan den förra premiären.

Att investeringen blir av är ännu inte 100 procent spikat, men Patrik Sörnell ser inga hinder.

– Vi har inte satt ner foten helt, men jag har svårt att se att det skulle bli annat än ett positivt slut på det här. Vi vill investera i Skövde.

Eurocommercial properties

Eurocommercial properties är ett aktiebolag noterat på Amsterdambörsen.

Det grundades 1991 och kom till Sverige 2001.

Bolaget äger och förvaltar totalt 34 shoppinggallerior i Frankrike, Italien och Sverige.

Några exempel är Bergvik i Karlstad, Eurostop i Halmstad och 421 i Göteborg.

Källa: Företagets hemsida