31 jan 2016 06:00

31 jan 2016 15:03

Skulpterar naturtrogna bebisar

IGELSTORP: Tove Magnusson klev in i en helt ny värld

Tove Magnussons affärsidé började med en klump lera, och hon märkte att hon hade fallenhet för att skulptera. När hon var klar med dockan så upptäckte hon en helt ny marknad.

Tove Magnusson och hennes sambo har precis flyttat in i villan i Igelstorp, och de ska snart bli tvåbarnsföräldrar.

Huset är stort och här finns det plats för Toves kreativa rum där hon skapar sina naturtrogna bebisdockor.

– Här sitter jag och jobbar, säger hon och går in i rummet.

Ser äkta ut

Det första man ser är en ställning med pinnar på ett bord, och på pinnarna hänger det små armar och ben. Bredvid ligger ett huvud.

Huden och ansiktet ser så äkta ut, att det nästan är obehagligt.

– Många reagerar med en skräckblandad förtjusning, säger Tove och lyfter upp en docka som är färdig.

Det ser ut som en riktig bebis.

Det är den här marknaden som Tove ska försöka arbeta sig in på. En marknad som hon inte ens kände till för ett år sedan.

– Det började med att vi köpte lera på Clas Ohlson och tänkte att det kunde vara kul att hålla på med.

Grattis till barnet!

Sambon gjorde en bil och Tove började med ett bebisansikte. Det blev bra så hon fortsatte med kroppen, och målade sedan den lilla skulpturen.

– När den var färdig kom jag att tänka på så kallade reborn-dockor. Det är dockor som ser ut som riktiga bebisar i naturlig storlek. Jag sökte på det och hittade hur mycket som helst.

Tove skaffade ett instagramkonto och la ut en bild på sin docka. Hon fick mycket respons.

Hon satte sig in i den nya världen som öppnade sig. Hon köpte bättre lera och färger, och gjorde en ny docka. Bilden på den la hon ut på sin facebooksida.

– Då hörde folk av sig och gratulerade till nykomlingen, säger Tove och skrattar.

Är konstnärlig

För att kunna skulptera en docka på ett bra sätt krävs naturligtvis talang, och det har Tove.

– Jag är konstnärlig av mig. Jag målar, ritar, syr och skriver noveller och låtar. Men jag har aldrig tidigare skulpterat.

Tove är tandtekniker, något som hon beskriver som ett hantverksyrke, och hon jobbar på Billinge dental.

Sitt nystartade företag Swedolls ska hon till att börja med ha vid sidan om. Nu under mammaledigheten kan hon använda lite tid på helgerna till företaget.

Lager på lager

Det Tove ska göra i sitt företag är dels att skulptera dockor som sedan används som förlaga till tillverkning av reborn-dockor i vinyl eller silikon, och dels måla sådana dockor.

– Det finns bara en reborn-skulptör i Sverige vad jag vet, men hon trycker inte upp dem hos någon producent. Det är mitt mål att få göra det. Jag har kontakt med en producent och ska höra av mig när jag är helt nöjd med en docka.

De som målar kallas reborn-artister och både skulptörer, artister och producenter finns främst i USA, Tyskland och Storbritannien.

När man målar en reborn-docka är utmaningen att göra den så verklighetstrogen som möjligt.

– Det tar lång tid. För att huden ska få sin rätta färg måste man lägga på 20–30 lager färg, och härda varje lager i ugnen. När man rotar håret ska man ta ett hårstrå i taget. Att göra en docka helt klar tar cirka två, tre arbetsdagar. Att skulptera tar något längre tid.

Vill vara nöjd först

Än så länge har Tove inte sålt någon docka som hon har målat, men det närmar sig.

– Jag har sagt nej hittills, jag vill vara riktigt nöjd först. Men den första försäljningen kommer nog att ske nu i veckan. Då kommer även hemsidan att vara klar.

Att starta ett eget företag har länge funnits i bakhuvudet hos Tove.

– Jag har alltid varit självständig och lite av en ensamvarg som gillar att sitta och syssla med mitt. Så tanken på ett eget företag har funnits med.