06 feb 2016 06:00

06 feb 2016 06:00

Exporten ökar för Epoxyfabriken

SKÖVDE: Levererar till djurstallar i hela Norge

Januari var en rekordmånad för Epoxyfabriken i Skövde och det är framför allt marknaden i Norge som växer.

Kjell Anderberg köpte företaget i september 2012 då det låg i Norrköping. I samband med flytten till Skövde fick det namnet Epoxyfabriken AB, och sedan ett par år ligger det i för ändamålet nybyggda lokaler i Västra Ryd.

För drygt ett år sedan började Kjell leverera material till Norge och den marknaden växer.

– Nyligen skickade jag en leverans till Norge på fem ton och januari blev en rekordmånad. Jag sålde cirka dubbelt så mycket jämfört med januari förra året.

Det som norrmännen främst är intresserade av är ett epoxybetonglim.

– De använder betonglimmet vid byggnation av djurstallar, och man fogar samman betongplattorna med limmet. De köper även våra vattenbaserade epoxyfärger som man målar boxväggar och innerväggar med. Vi säljer en gul färg som är framtagen för att vara lugnande för djur.

Alla produkter som Epoxyfabriken säljer tillverkas av Kjell och hans bror Sören, som är produktionschef. Kunderna är nu cirka fyra gånger fler jämfört med för ett par år sedan. Antalet har ökat från drygt tio till cirka 50.

Det finns också fler länder än Norge som är intressanta.

– Danmark är på gång och i höstas var jag i Tunisien för att demonstrera våra produkter. De importerar allt material av den här typen så det är en intressant marknad.

Epoxy är en härdplast som ofta används som ytskikt på betong. Några exempel på användningsområden är ishallar, simbassänger, industrigolv och djurstallar.

– Det går även att lägga epoxylager på trä och vi levererar mycket till båttillverkare. Även privatpersoner köper materialet till exempelvis garagegolv.