13 feb 2016 06:00

14 feb 2016 09:33

Designar i stål och betong

SKÖVDE: Henrik Siberg utvecklar sina och andras idéer

Henrik Siberg designar och tillverkar möbler på fritiden, och han brinner för egna och andras idéer.
– Många har roliga idéer om hur möbler ska se ut, men kan inte bygga dem själva.

Allt började med att Henrik Siberg och en kompis som skulle flytta till Skövde var och tittade på möbler. Hon ville ha ett soffbord av metall och de hittade ett sådant i en butik.

Har alltid byggt

– Jag insåg då att jag kunde göra ett själv som skulle bli tio gånger så snyggt, säger Henrik.

Han skaffade en svets och en vinkelslip och byggde bordet. Vännens kompisar såg bordet och ville också beställa möbler av Henrik.

– Jag tänkte att det kan vara kul att starta ett företag, så jag gjorde det. Jag gick också kurser i hur man driver företag. Det var ett år sedan och det har varit full rulle sedan dess.

Nu kan ju inte vem som helst köpa en slip och en svets och dra i gång möbeltillverkning. Det krävs både förkunskaper och talang.

– Jag och farsan har alltid byggt grejer, och för ett tag sedan byggde vi en maskin för att göra äppelmust. Jag har också mycket med mig från Volvogymnasiet där vi konstruerade och byggde. Men svetsa kunde jag inte tidigare.

Idéer som grund

Henrik bygger mest bord och hyllor, och hade tänkt ha ett standardsortiment. Lite av löpande-band-principen. Men arbetet stack iväg åt ett annat håll.

– Styrkan med hur jag jobbar är att jag kan bygga vad som helst, och helt efter kundens önskemål. Jag gör ju allt för hand.

Och det är just att komma på idéer, själv eller tillsammans med kunderna, som Henrik gillar. Att få en skiss, se vad som är möjligt, och sedan skapa en möbel utifrån det.

Henrik jobbar med stål, betong och trä. Tillverkningen sker i två verkstäder som han hyr utanför Skövde. En för stålarbeten och en för betong.

– Det var en av mina kusiner som lärde mig att gjuta betong. Jag har faktiskt involverat stora delar av familjen och vännerna i det här. Till exempel får jag hjälp med hemsidan och farsan ytbehandlar trä.

Hål i bord

Henrik jobbar nu mest på beställning, och den roligaste hittills var inredningen till salongen Lokaal. i centrala Skövde.

– De hade en grundidé som vi utvecklade. Då jobbade jag i betong och glas, och gjorde bland annat försänkningar för hårfönen i borden där de klipper kunderna.

– Hålet i bordet är min idé och jag har också gjort ett eget soffbord med hål i mitten. På vardagarna har jag en behållare med miniräknare och pennor där, så att jag kan sköta företaget, och på helgerna sätter jag dit en vattentät behållare som jag har is i för att kyla bärsen.

Tre jobb ...

Henrik jobbar lite drygt halvtid med sitt företag Siberg design och heltid på Volvo powertrain där han är mekaniker på akutavdelningen. Dessutom är han trummis i The Gloria story.

– Planering har blivit otroligt viktigt. Jag är noga med att få sex timmars sömn och det planerar jag in.