05 mar 2016 06:00

05 mar 2016 06:00

Stöttar nyanländas företagande

SKÖVDE: Nouhad Runesson är nyanställd på Almi väst

– Det roligaste ska bli att få träffa folk, och svara på deras frågor.

Nouhad Runesson är nyanställd på Almi väst och ska arbeta med nyanlända som vill starta företag.

Nouhad Runesson har bara jobbat i en vecka som IFS-marknadsassistent på Almi väst i Skaraborg. Men hon har ändå en bra bild av vad arbetet kommer att innebära eftersom hon tidigare har haft liknande arbetsuppgifter hos Lernia.

Flera språk

Arbetet inom IFS hos Almi företagspartner riktar sig till människor med utländsk bakgrund som vill eller har startat ett företag.

Nouhad pratar turkiska, arabiska, engelska och svenska, och hennes arbetsuppgifter ska främst handla om att informera nyanlända om hur det fungerar med företagande i Sverige.

– Behovet ökar eftersom det har kommit så mycket folk till Sverige den senaste tiden. Många har företagandet i sig men de vet inte hur de ska gå tillväga här.

Redan fullbokad

Nouhad har hela den kommande månaden fullbokad med möten och hon ska bland annat träffa SFI-klasser och andra grupper med nyanlända.

– Det roligaste ska bli att få informera, träffa folk, svara på deras frågor och ha en dialog.

Unga människor och kvinnor kommer att vara prioriterade i Nouhads arbete, och de kommer att puffas på lite extra.

Många lagar och regler

Nouhad berättar att många som är företagare kommer från Syrien, och även från exempelvis Iran. Men att starta företag i Sverige blir något helt annat än vad de är vana vid.

– Det är så mycket som skiljer. För dem var det bara att starta företaget men här finns det så många lagar och regler. Och allt ska vara ordnat innan man startar.

– Själva jobbet klarar de ju av men de är inte vana vid exempelvis daglig bokföring och redovisningar till skatteverket. De måste få tillräcklig information om det.

Vissa yrken är inte lika vanliga i Sverige som i många andra länder och Nouhad tar skräddare som exempel.

– Någon som har haft ett eget företag i hemlandet kanske inte får samma förutsättningar här, och det måste vi också informera om.

Ägde pizzeria

Nouhad kom till Sverige från Turkiet 1984. Några av hennes bröder flyttade hit redan på 70-talet och resten av familjen kom i omgångar.

– Vi kommer från en kristen by, och det var inte så många byar som var det. Vi var rädda för motsättningar.

1993 blev Nouhad egen företagare då hon och hennes syster köpte en pizzeria i Karlsborg.

– Jag tror att vi var de första kvinnorna i hela Sverige som ägde en pizzeria, säger Nouhad och skrattar.

Köpte restaurang

Arbetet var tufft men det gick bra och 1999 köpte familjen restaurang Wallermans i Skövde. Nouhad lämnade det företaget 2008 men det finns kvar i familjen.

– Då tog jag och min man över Kvik-butiken, och vi drev den till 2012. Sedan tyckte vi båda två att det räckte med företagande.

Nouhad fick då jobb på Lernia där hon mötte många företagare med utländsk bakgrund och bland annat jobbade som coach.

IFS hos Almi

Insamlingsstiftelsen IFS rådgivningscentrum startades 1996 som Internationella företagarföreningen i Sverige. År 2007 integrerades IFS rådgivningsverksamhet i Almi företagspartner och drivs i dag som ett eget affärsområde.

Man vänder sig till entreprenörer med utländsk bakgrund som är på väg att starta eller redan driver ett företag.

Rådgivningen är kostnadsfri och finns tillgänglig på många olika språk.

Källa: www.almi.se