26 mar 2016 06:00

26 mar 2016 06:00

Brinner för idrott och hälsa

SKÖVDE: Nytt gym och testcenter

Kusinerna Stefhan Andersen och Johan Karlsson öppnar nu ett sportcenter ihop. 30K satsar på både butik, gym, tester och coachning.
– Vi ska försöka vara lite annorlunda, säger Stefhan.

30K, som står för 30 000 dagar, vilket är medellivslängden i Sverige, ligger i Kvantumhuset där Sportson fanns tidigare.

Den nya verksamheten öppnade på långfredagen och består av två företag, dels butik och cykelverkstad, och dels gym och testcenter. Johan Karlsson sköter butiken och verkstaden, och Stefhan Andersen gymmet och testerna.

Totalt är de tre personer som jobbar heltid, plus timanställda.

SM-guld

Stefhan är uppvuxen i Mariestad och bodde sedan i Skövde i fem, sex år. Nyligen avslutade han sina studier i Falun där han läste idrotts- och hälsovetenskap.

– Parallellt med studierna har jag varit med i landslaget i triathlon och jag vann SM-guld för två år sedan. Men sedan jag startade företaget har jag inte kunnat satsa på triathlon, det finns inte tid.

För ett år sedan startade Stefhan det första 30K, i Falun. Det har en liknande verksamhet men är mindre.

– Jag har velat komma tillbaka hit och så hittade jag den här lediga lokalen i ett bra läge. Jag tror att idén kommer att funka.

Coachar för klassikern

Idén består av att kombinera butik, gym och testcenter. I testcentret kan man göra bland annat fys- och hälsotester, samt få kostrådgivning och coachning för träning, exempelvis för längdåkning och cykel, och även livsstil.

– Vi kommer att ha många tjänster för vi vill hjälpa alla oavsett mål. Man kanske vill ändra sin kost, gå ner i vikt eller genomföra klassikern, säger Stefhan.

– Som exempel kan man köpa en cykel här och få tips om hur man bäst använder den, säger Johan.

Under sin utbildning samarbetade Stefhan med idrotts- och forskningslaboratoriet i Falun och studerade olika tester där. Nu vill de se hur en sådan satsning fungerar i Skövde.

Kompletterar varandra

Stefhan och Johan är kusiner och har tränat mycket ihop, bland annat triathlon.

– Jag kommer från Slussfors utanför Tärnaby och var mycket här i trakterna under min uppväxt. Min bakgrund är skidåkning och jag gick skidgymnasiet i Tärnaby. På senare år har det blivit mycket längd och cyklingen tog fart för ungefär två år sedan, säger Johan.

– Jag har jobbat i butik förut, och både Stefhan och jag gillar verkligen idrott och hälsa. Vi kompletterar varandra.

Det finns många gym i Skövde. Hur har ni resonerat kring det?

– Vi har kollat mycket på dem och vi tycker att det finns utrymme för fler. Vi ska försöka vara lite annorlunda, tänka nytt och erbjuda mer än träning.