02 apr 2016 06:00

02 apr 2016 06:00

Färg och form ute och inne

KARLSBORG: Designar hem och trädgårdar

Anna Stenberg i Karlsborg lämnade ett fast jobb som kapten på K3 för att satsa på ett eget företag inom trädgårds- och inredningsdesign.
– Jag hade en sådan längtan till ett kreativt yrke.

SLA träffar Anna Stenberg i en trädgård i Karlsborg där hon håller på med ett jobb. Just den här dagen är det grått och den kyliga vinden från Bottensjön är isande kall.

Ett nytt yrke

– Alla träd och planteringar som finns nu ska bort och sedan ska jag bygga upp trädgården på nytt, berättar Anna och pratar bland annat om växter som ska skydda för vinden.

Hon har även designat verandan, som just nu håller på att byggas.

Anna har alltid varit mycket intresserad av inredning och trädgårdsintresset kom när hon och hennes man köpte hus för nästan tio år sedan.

Det var när hon började fundera på en kombination av sina intressen som tankarna på ett nytt yrke började ta form.

”Total ångest”

Anna kommer från Vrå, på gränsen mellan Halland och Småland. Hon satsade på officersyrket och den senaste anställningen var som kapten på K3.

– Jag jobbade inom försvarsmakten i nästan 20 år och trivdes bra. Det var ett statligt arbete med utvecklingsmöjligheter. Men när man inte längre ser möjligheterna så är det spiken i kistan.

– Jag hade en sådan längtan till ett kreativt yrke.

Att säga upp sig från ett fast arbete för att satsa på något eget beskriver Anna som ”total ångest”. Men det visade sig gå riktigt bra.

Pluggade trädgård

Anna startade sitt företag add: design (add, engelska för ”att lägga till”) för drygt ett år sedan. Då hade hon börjat studera till trädgårdsarkitekt.

– Jag läste på Trädgårdsakademien i Ängelholm och Alnarp och började 2014. Företaget startade jag i januari 2015 och tänkte att jag skulle plugga parallellt.

Jobben började trilla in direkt. Det första kom efter en månad och i april fick hon inredningsuppdrag från Karlsborgs kommun. Hon jobbar fortfarande med kommunen och är en av medlemmarna i den grupp som ska utforma Karlsborgs nya grafiska profil.

Anna har en kurs kvar på utbildningen, och det är den digitala kursen.

– Nu är jag trädgårdsdesigner, men efter den kursen kan jag kalla mig trädgårdsarkitekt. När man jobbar mot exempelvis kommuner är det bra att kunna leverera ett digitalt underlag, och inte endast ett handritat.

Skapar ett värde

Att det finns en stor marknadspotential som trädgårdsdesigner blev Anna på det klara med när hon läste en forskningsrapport från Kairos future.

– Den visade att en anlagd trädgård höjer värdet på fastigheten med cirka 13 procent. Jag förstod att det fanns något mer än min längtan att göra något kreativt. Jag kan skapa ett värde.

Anna berättar om hur hon jobbar och att hennes arbete ställer stora krav på lyhördhet från kunderna.

– De har ofta en bild eller en känsla av hur de vill ha det, och min uppgift blir att leverera det. Den kreativa processen är väldigt spännande.

Formger möbler

Anna jobbar mycket åt privatpersoner och har fått uppdrag i närområdet samt i Jönköping och Örebro. Just nu jobbar hon även med möbelformgivning åt ett företag i Tibro.

Förutom inrednings- och trädgårdsdesign har hon även en blogg, hon fotograferar, skriver inredningsreportage och gör homestyling inför försäljningar.