09 apr 2016 06:00

09 apr 2016 06:00

En plats för folk som läser

SKÖVDE: Ny app utvecklad i Skövde

En mötesplats för läsupplevelser. Det är vad Wyzr ska vara.
I appen kan man hitta boktips, likasinnade bokläsare och man ska även kunna köpa och byta böcker.

Appen finns redan i dag men företaget Wyzr har inte slagit på den stora trumman än. Under året hoppas man dock att allt ska bli klart för att marknadsföra på bredare front.

– Appen har funnits för nedladdning sedan i höstas. Nu söker vi, med hjälp från Gothia science park, en ny investering så att vi kan ta nästa steg. Vi vill nu koppla på bibliotek, antikvariat och nyförsäljning av böcker, berättar Robert Alvarsson, en av grundarna till företaget.

Dagens boktips

Appen påminner lite om Twitter och Facebook. Man kan följa vem man vill och ta del av den personens boktips. Man kan också märka böckerna för försäljning och skriva in sitt pris, eller så kanske man vill byta böcker.

– Det finns även en kartfunktion så att man kan få reda på var en specifik bok finns, exempelvis om man är på semester. Finns den på biblioteket, någon bokhandel eller hemma hos någon i närheten?

– Vi vill samla läsupplevelser, och vi kallar oss för ett hem för böcker.

Vill få folk att läsa

Idén till företaget och appen kläckte vd:n Kristian Martti, Pelle Wiman och Robert Alvarsson för tre år sedan.

– Första tanken var att vi var trötta på alla prylar som ligger hemma, men man orkar inte lägga ut dem på Blocket. Den sociala marknadsplatsen för prylar är väldigt stor så vi började tänka specifikt på böcker. Det finns ju hemma hos i princip alla.

– Vi vill få folk att läsa böcker och då måste man göra det lätt för dem. Kanske är man nyfiken på en speciell person, till exempel en författare, och vill veta vad den läser.

Nischat forum

Böckerna läggs upp i appen med hjälp av streckkoden eller sökfunktionen. I dag finns 260 000 böcker i databasen, och man kan också lägga upp egna.

– Det här är ett socialt forum, med sin specifika nisch. Vi tror att det kommer fler och fler sådana, och det kan funka på många fler områden. Exempelvis kläder och konst.

Det har tagit två år att ta fram appen. Företaget är ett inkubatorbolag hos Gothia science park, GSP, och man har tagit lån hos Almi.

– Vi har satsat egna pengar också och just nu tjänar vi inga på det här. Vi har andra projekt under tiden, och vi tror verkligen på det här.

Robert är också tydlig med att företaget inte är kopplat till något förlag utan att man är helt självständiga.

Möten i huvudstaden

I företaget jobbar i dag sex personer. Huvudkontoret finns i Skövde, i Växthuset på GSP, och man har också ett kontor i Stockholm.

– Som en bas för ett företag, och för utveckling, så är Skövde perfekt. Här finns GSP, kontor och personer som kan utveckla tekniken.

– I Stockholm finns vår vd och marknadsföringen. Vi behöver de tentaklerna där, med personliga möten just när det gäller marknadsföringen. Men det här hade inte gått utan GSP.

Ett smartare sätt

Namnet då. Wyzr. Vad menas med det?

– Från engelska wiser, helt enkelt ett smartare och klokare sätt att hitta böcker. Du blir också klokare av att läsa böcker och det är ett smartare sätt att använda jordens resurser.