23 apr 2016 06:00

23 apr 2016 06:00

Frisörerna har fått en egen licens

SKÖVDE

Vill du veta om din frisör är en riktig frisör? Kika på spegeln nästa gång du är där. Där ska nämligen den nya frisörlicensen sitta.

Nu tar det nog lite tid innan alla frisörer har hunnit beställa och få sina licenser eftersom det är något helt nytt. Det är också helt frivilligt att beställa det nya körkortet för frisörer, men många kommer säkert att göra det eftersom man då har ett bevis för sin kompetens.

– Många har ju även gesäll- och mästarbrev uppsatta på väggen i salongen, men licensen är bra att ha om man arbetar på flera ställen, säger Susanne Johnsson som äger salong Vision i Skövde.

Stävja marknaden

Licensen infördes den 15 mars i år och Susanne har redan fått sin. Den sitter på spegeln vid hennes arbetsplats och ser ut som ett körkort med foto och bokstäver för de olika nivåerna.

– I dag kan vem som helst kalla sig frisör, och det är för att stävja marknaden som en licens har tagits fram. Sedan får ju kunderna gå till vem de vill, men det kan vara bra att bli medveten om att bara för att du går till en frisörsalong så kanske du inte går till en utbildad frisör.

Susanne vet inte om det är många av Skövdes drygt 100 frisörer som har beställt licensen men hon hoppas att de som är utbildade skaffar den.

– Jag tror nog att Frisörföretagarna kommer att driva på och vad jag har sett på nätet i olika kommentarer så är många positiva till licensen.

Seriösa företagare

På licensen, som kostar 500 kronor och är giltig i tre år, kan man utläsa om frisören har gesällbrev, mästarbrev och kanske även är yrkeslärare.

A betyder att man har fått godkänt på delprovet, B betyder godkänt gesällbrev, C mästarbrev, D seriöst företagande och E yrkeslärare.

– Med seriöst företagande så menar de att man är godkänd av skattemyndigheten, säger Susanne som har alla bokstäver utom E på sin licens.

Tre anställda

Hon har haft sitt företag i 14 år och för fem och ett halvt år sedan flyttade hon från Karlsborg till Skövde.

– Jag har tre anställda men salongen är stor så det finns möjlighet att bredda verksamheten. När man har flera verksamheter i lokalerna kan man ge kunder till varandra.

Frisörlicensen är framtagen på initiativ av Frisörföretagarna, Handels, Stylist- och frisörlärarförbundet samt KTF, kemisk-tekniska leverantörförbundet.

Licensen utfärdas av den ideella föreningen FYN, frisörernas yrkesnämnd.