07 maj 2016 06:00

07 maj 2016 06:00

Resans genvägar genom internet

SKÖVDE: Datapedagogen kombinerade yrket med största intresset

På den 43:e breddgraden ligger Kroatien, och det var där Sofie Fahlström fick idén om sitt företag.
Breddgrad 43 resekonsult hjälper sina kunder att snickra ihop sina egna resor.

Innan man sitter där på planet på väg mot värme eller kyla, äventyr eller avkoppling, så har man förmodligen ägnat en del tid åt sin reseplanering.

Man har läst på, gjort olika val och sedan antingen bokat en charter eller pusslat ihop sin egen resa.

Väljer man att boka allt var för sig och på så sätt skapa sig ett eget paket så kan valmöjligheterna tyckas oändliga, och kanske också krångliga.

Pedagog och resenär

Och det var just där som Sofie Fahlström såg en företagsmöjlighet. Hon ville kombinera sitt yrke som datapedagog med sitt stora intresse för resor.

– Jag hade i flera år funderat på om jag skulle kunna skapa någon form av digital produkt, att sälja något på nätet som kan hjälpa andra människor. 2008 reste vi till Kroatien första gången, och det blev första resan som vi satte ihop själva. Då kom den här idén.

Företaget Breddgrad 43 resekonsult har fått namn efter breddgraden där Kroatien, och just Split ligger.

Sparade stor slant

Sofie startade företaget i januari förra året och precis ett år tidigare hade hon fått ett riktigt bra kvitto på hur mycket pengar hon och familjen kunde spara på att boka själva.

– Vi skulle åka till Mexiko två veckor över jul och nyår, och vi var fyra personer. Jag började planera i god tid, närmare bestämt elva månader innan resan då flygbiljetterna släpps.

Sofie hittade flygbiljetter och det hotellet hon fastnade för fanns även med i ett charterföretags utbud. På det sättet kunde hon göra en prisjämförelse.

– Vi pusslade ihop vår resa själva och betalade 78 000 kronor. Samma resa med charterbolaget hade kostat 142 000 kronor. Det var väl just det att det var över jul och nyår, för då höjer ju charterbolagen sina priser.

Säljer webbkurser

Det Sofie säljer är dels bokningsförslag och dels webbkurser som lär ut hur man kan boka sin egen resa.

– Jag hanterar alltså inte resenärernas pengar utan själva bokningen gör de själva. Det jag gör är att leta fram förslag på hur bokningen kan se ut.

Hur gör man? När ska man börja? Var hittar man allt och vad ska man tänka på i planeringen? Det är några av frågeställningarna som får svar i kursen.

– Den första webbkursen handlar om hur man bokar flyget.

Resans guldkant

Ett par kurser till är på gång och de handlar om boendet och det som Sofie kallar resans guldkant, det vill säga restauranger och utflykter, men även transfer.

– Jag vänder mig främst till äldre som kanske inte vågar boka på egen hand. När man går kursen börjar man med en fiktiv reseplanering och övar på den. Man gör alla moment utom just att klicka på betala-knappen.

Webbkursen tittar kunderna på hemma när de har tid och möjlighet.

– Den första kursen blev klar 1 april i år och försäljningen är i gång. Jag har också fått många förfrågningar från folk som undrar hur de ska göra när de bokar resor.

Bali och Kuba

Sofie har sitt ordinarie jobb i Lidköping där hon är arbetsmarknadskonsulent och hjälper långtidssjukskrivna ut i arbetslivet igen.

Hon har gått ner i tid för att kunna ägna sig åt sitt företag och hennes vision är att på sikt kunna leva på det.

Sofie var nyligen i Sydafrika och nästa tur går till Bali. Planer finns också på Kuba.

– Jag ser resor som kompetensutveckling. Jag vill lära mig mer om de länder jag besöker och jag vill prata med folk om hur de har det, deras bakgrund och historia. Man lär sig mycket om andra kulturer när man är ute och reser, och det är så berikande.