06 aug 2016 06:00

06 aug 2016 06:00

Geten ger ny supervinst

NÄRINGSLIV: Ökar vinsten med 38 procent

Framgångssagan fortsätter för Skövdebaserade Coffee stain studios. Bokslutet för 2015 visar en vinst på nästan 90 miljoner kronor.

2014 släppte studion plojspelet Goat simulator – som blev en supersuccé, något som SLA skrivit om flera gånger. Under 2015 lanserades spelet också på Xbox och Playstation – vilket bidrog till ett finfint resultat.

Omsättningen för fjolåret landade på 127 miljoner kronor – en ökning med 43 procent jämfört med 2014, enligt bokslutet som Dagens Industri gått igenom.

Vinsten uppgick samtidigt till 88 miljoner kronor – vilket är en ökning med 38 procent och som resulterar i en vinstmarginal på inte mindre än 69 procent.

Satsar vidare

I vintras trodde vd:n Anton Westbergh att vinsten skulle landa på 70–80 miljoner kronor. Men det blev alltså till och med lite bättre än så.

– Vi är nöjda, men det var ingen överraskning. Förra året fick vi ganska bra koll på hur det gick för de olika plattformarna, Men vi är glada för att spelet hållit upp ångan, säger medgrundaren och programmeraren Stefan Hanna till SLA.

I slutet av maj släpptes en ny version med geten Pilgor – som nu hade blivit uppskickad i rymden.

Kommer ni utveckla Goat simulator ännu mer?

– Jag vet inte hur officiellt allting är, så jag kan inte säga så mycket. Men det kommer nytt innehåll, mestadels till mobilen. Det är den marknaden vi är störst på just nu.

Satsar ni vidare med den fina vinsten i ryggen?

– Absolut, vi arbetar med flera projekt nu som inte har med Goat simulator att göra. Vi jobbar också med en studio i Stockholm som hjälper oss med en del saker. Det händer mycket parallellt just nu och det är mycket tack vare att det gått så bra som det har gjort.

Har ni firat?

– Nja, det har rullat på som vanligt, vi har inte firat något speciellt.

Kick off

När alla är tillbaka från semestrarna väntar dock den årliga kick off-resan.

– Vi har varit i Italien och på Island tidigare för att knyta oss samman med de nya som kommit in i studion.

I dag är man 20 stycken som jobbar på företaget. I höst ansluter två medarbetare till.

– Först gör de praktik, men förhoppningsvis kommer de i slutändan hänga med oss.

Goat simulators succé verkar det dock inte finnas någon slut på.

Coffe stain studios

Grundades våren 2010 i Drivhuset på Gothia science park (GSP).

”De var 13 från starten och var mycket kreativa och seriösa redan då. De fick trängas och vi hade inte stolar till alla. En av dem tog med en köksstol hemifrån för att ha något att sitta på”, har GSP:s Per-Arne Lundberg berättat för SLA.

Sedan flyttade man in på andra våning ovanför PRO på Skolgatan. I höstas gick flyttlasset till den före detta biograflokalen (Cosmorama), där också TV4 huserat.

Omsättningen 2012 var 5 miljoner kronor. 2013 låg den på 14 miljoner tack vare spelet Sanctum 2.

Goat Simulator lektes fram i början av 2014 och släpptes 1 april samma år. Spelet går ut på att dra runt på stan som get och ha sönder grejer, typ.

Strax innan årsskiftet 2015/16 hade Goat simulator sålt i sex miljoner exemplar.

Källa: SLA:s arkiv