03 sep 2016 06:00

03 sep 2016 06:00

Ett glatt gäng i skogen

NÄRINGSLIV: Karina Ravn har hundrastning i sitt företag

Hilding, Shakira och Atlas är jätteglada över att få gå lunchpromenad i skogen.
Med sig har de Karina Ravn som i sitt företag Fartfyllda tassar bland annat jobbar med rastning av hundar.

När SLA träffar Karina Ravn ligger fem hundar i bilen och väntar på att få gå ut i skogen.

Hilding, en dansksvensk gårdshund, är mest högljudd, springer spanieln Ajax tar det lugnt, Frasse, en jack russel, väntar spänt på sin tur, labradoren Atlas taggar till ordentligt inför promenaden och blandrasen Shakira tittar nyfiket på reportern.

Karina Ravn väljer ut tre av hundarna för den första promenaden och traskar iväg in i skogen.

Karina bor i Tidaholm och startade sitt företag Fartfyllda tassar för nästan ett år sedan. Hon håller kurser i Tidaholm, Skövde och Karlsborg, och rastar hundar på lunchtid i Skövde.

Hämtar hemma

– Jag har tio hundar på abonnemang i Skövde. Några rastar jag fem dagar i veckan och några varannan vecka.

Hundarna hämtar Karina i deras hem eller på ägarens arbetsplats. De får minst 30 minuters promenad och platserna varierar.

– Några hundar är med hela tiden eftersom de har behov av det. Framför allt kan det gälla äldres hundar. De kanske inte orkar gå ut så mycket med hunden men vill ändå ha sällskapet.

Tränat och tävlat

Karina håller även i olika kurser på kvällstid.

– Nosework är populärt. Man lär hunden att känna igen dofter och man kan jämföra det lite grann med knarkhundar. I dogparkour tränas hundens balans och koordination.

Karina har hållit på med hundar sedan början av 90-talet, och hon har både tränat och tävlat med egna hundar. För ett par år sedan gick hon en kurs på Örkelljunga hundgymnasium för att lära sig att starta eget företag.

Nytt steg i livet

– Jag tänkte egentligen inte starta eget. Jag hade jobbat på Swedish match i 20 år och ville ha det här lite vid sidan om.

Men rastningen i Skövde förändrade planerna.

– Det var ett annat företag som skulle sluta och frågade om jag kunde ta över deras rastning. Jag fick inte ihop allt med en anställning utan valde att säga upp mig. Det var nervöst, men det blev ett nytt steg i livet.

Karina har fått sitt företag att gå runt. Hon har aldrig varit egen företagare tidigare och hon är glad över att ha lyckats.

– Det är kombinationen av allt som är roligt. Jag älskar att gå i skogen så promenaderna ger mig mycket energi till kurserna på kvällstid.