10 sep 2016 06:00

10 sep 2016 12:27

Elos firar med öppet hus

NÄRINGSLIV: 65-åringen välkomnar besökare under Timmersdaladagen

Elos medtech i Timmersdala fyller 65 år och för första gången någonsin håller företaget öppet hus.
– Det pågår en intern vadslagning om hur många som kommer, säger Lotta Holtmann, marknadskoordinator.

När SLA besökte Elos medtech häromdagen pågick förberedelserna för det öppna huset som arrangeras på lördag då det också är Timmersdaladagen.

Det är inte helt enkelt att ta emot många besökare i en verksamhet med så stora säkerhets- och kvalitetskrav, och det ska noga märkas ut var de guidade turerna får gå.

Man ur huse

– Det här ska bli intressant. Vi har aldrig gjort det här förut och jag gissar att alla i Timmersdala går man ur huse för att komma hit, säger Peter Johansson, vd.

På företaget pågår en intern vadslagning om besöksantalet. Peter Johansson och Lotta Holtmann har svårt att ha en uppfattning om intresset men de väljer att vara optimistiska.

– Vi ska också ha en specialvisning för våra pensionärer och de ska hjälpa oss med företagets historia, säger Lotta.

Bara medicinteknik

Företaget registrerades den 4 januari 1951. Det startade i en liten lokal inne i samhället och Bäckedalsvägen är företagets andra adress. Det har byggts ut två gånger, senast var 2007.

Namnet Elos kommer från herrarna Ekström, Lindström och Olsson som startade företaget, och från början var det en finmekanisk verkstad som tillverkade komponenter till olika industrier.

1965 började doktor Brånemark i Timmersdala jobba med implantat i tänder och han var den som kom på att kroppen inte stöter bort titan.

– Alla implantat är sprungna ur den tekniken, både när det gäller tänder och ortopedi, säger Peter.

Tillverkning av finmekanik till industrier och implantat skedde parallellt ända fram till i början av 2000-talet då man beslutade att Elos endast skulle jobba med medicinteknik.

Stora krav

Företaget i Timmersdala är i dag en del i en koncern som uteslutande tillverkar medicinteknik. Övriga fyra företag finns i Skara, Danmark, Kina och USA. De företag som tidigare fanns i koncernen och som inte arbetade med medicinteknik har avyttrats.

Just i Timmersdala tillverkar man alla detaljer för att kunna operera in implantat med hjälp av dental och ortopedisk kirurgi. Man jobbar i både titan och rostfritt, beroende på vad produkten ska användas till.

– Vi levererar inte bara själva produkten utan hela processen, säger Peter och visar, förutom implantaten, även verktyg och andra hjälpmedel till operationer.

– Vi förpackar allt material här och verifierar att allt är sterilt. Det är stora krav på kvaliteten och det snävas åt hela tiden, säger Peter.

Närproducerat

I stort sett all tillverkning sker på kontrakt åt det företag som äger produkten. Olika sjukhus köper från olika företag men om man blir opererad i Skövde så kommer implantaten från Elos.

Företaget har även tagit fram en egen produkt som hjälper kirurger att frilägga ryggraden från inre organ och kärl när man ska operera ryggraden via magen. Man ska också snart börja samarbeta med en kund som har en idé om en produkt.

110 anställda

I Timmersdala jobbar 110 personer och i hela koncernen är de närmare 600. Förra året omsatte koncernen en halv miljard kronor.