17 sep 2016 06:00

17 sep 2016 06:00

Samhall är språngbrädan vidare

NÄRINGSLIV: Företaget som vill att de anställda lämnar det

Fabrikerna i Skaraborg är borta. Nu jobbar i stället de anställda på Samhall ute hos kunderna, och målet är att de ska få jobb hos dem.
– Vi återvinner människor, säger Ulrika Johansson, distriktssäljare.

Utanför lokalen på Aspelund har några av de anställda samlats. Någon kom precis tillbaka från ett jobb och någon annan ska åka iväg. Vid lokalen finns bilar och chaufförer till hands, redo att ge skjuts.

Kenny Wigskog har klarat av dagens städpass på hamburgerrestaurangen Max.

– Jag trivs jättebra.

Trivs på jobbet

Det sistnämnda går igen i alla kommentarer, oavsett om de anställda klipper gräs, är chaufförer eller städar. Alla som SLA träffar just den här dagen trivs med sina arbeten.

Samhalls uppdrag är att skapa utvecklande arbeten åt personer med funktionshinder och man vill gärna att de anställda lämnar företaget. Det är faktiskt ett av målen. I Skaraborgs distrikt finns cirka 400 anställda och målet för varje år är att 23 ska få en annan anställning.

– Vi återvinner människor och vi främjar att våra medarbetare ska gå vidare. Förra året lämnade 24 personer så vi nådde vårt mål, säger Ulrika Johansson, distriktssäljare.

Inga fabriker kvar

Ulrika besöker företag i hela Skaraborg för att höra sig för om deras behov av arbetskraft.

– Antingen rekryteras någon från oss eller så jobbar vi med en bemannad lösning. Det innebär att en person från Samhall löser en specifik uppgift i kundens verksamhet, exempelvis kör truck. Men det innebär inte att vi är ett bemanningsföretag.

Tidigare var det vanligt att de anställda jobbade på Samhalls egna fabriker med exempelvis monteringsuppdrag åt andra företag. Så är det inte längre.

– I Skaraborg har vi inga fabriker kvar. Den sista stängde 31 december förra året. I dag jobbar de anställda ute hos kunderna. Dels var det kostsamt med egna lokaler och dels är det mycket mer utvecklande att jobba hos en kund och känna tillhörighet hos det företaget.

Samhall ingår i de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna och det är arbetsförmedlingen som anvisar personer dit.

Företaget är stort inom städ och tvätt, och inom kort börjar 100 personer städa på Försvarsmakten i Skövde, Såtenäs och Karlsborg.

– Priset för Försvarsmakten är ungefär lika jämfört med om de skulle anlita ett annat företag, men här får de fler händer och tar samtidigt ett samhällsansvar.

Vann fint pris

Förra året blev Samhall utsett till Europas mest hållbara företag i konkurrens med drygt 24 000 företag i 33 länder. Juryn tittade på social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet.

Samhall grundades 1980 och ägs till hundra procent av staten. Företaget får så kallad merkostnadsersättning från staten, 4,4 miljarder kronor, för att finnas rikstäckande samt att man inte ska behöva varsla på grund av arbetsbrist eller lågkonjunktur.

– Vi har totalt cirka 23 000 anställda med 140 nationaliteter på cirka 200 orter, och är landets näst största företag sett till antalet anställda.