20 sep 2016 13:26

20 sep 2016 13:26

Företagsklimatet bättre

SKÖVDE: Svenskt näringsliv rankar företagsklimatet i landet

Skövdes företagsklimat har förbättrats något enligt den rankning som Svenskt näringsliv publicerar. En nedåtgående trend verkar vara bruten och Skövde hamnar i år på plats 67 av landets kommuner. Tibro har dock halkat ner 15 steg i rankingen.

Förbättringen för Skövde del är ganska blygsam, jämfört med föregående år har kommunen klättrat två platser i den årliga rankingen.

Sedan 2010 har Skövde tappat placeringar varje år i den nationella undersökningen, men nu verkar den nedåtgående trenden vara bruten på ett positivt sätt.

För Skaraborgs del är det återigen Grästorp som får det högsta betyget i företagarenkäten, rankinglistan visar att den kommunen hamnar på plats 26 i landet.

– Grästorp har bäst företagsklimat i Skaraborg. Det beror bland annat på ett målmedvetet arbete och fokus på en bra dialog med företagen i kommunen, säger Kristian Johansson biträdande regionchef Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

För Lidköping redovisas däremot dystra siffror, man tappar hela 50 placeringar och landar på plats 154. Det är den sämsta placering kommunen någonsin fått. Företagen i Lidköping anser att attityden från tjänstemän samt hur lagar och regler tillämpas har försämrats rejält.

De tre topplacerade i rankingen är samtliga Stockholmskommuner, Solna är den stora vinnaren i rankingen av företagsklimatet tätt följt av Sollentuna och Nacka. Det är nionde året i rad som Solna toppar rankinglistan.

2016 års undersökning baseras på enkätsvar från drygt 31 000 företag samt statistik från SCB, svarsfrekvensen var 48 procent. Enkäten innehåller 18 faktorer där den viktigaste är hur företagen upplever företagsklimatet i sin kommun.