08 okt 2016 06:00

08 okt 2016 06:00

Ser talangen hos nyanlända

NÄRINGSLIV: Walid Khlaili fick jobb och vill nu hjälpa andra

Man måste börja någonstans, och då börjar man med sig själv. Så resonerade Per Gustavsson på Combitech.
Det resulterade i att företaget anställde Walid Khlaili från Syrien.
– Jag jobbar med itsäkerhetssystem och trivs så bra.

SLA träffar Walid Khlaili och Per Gustavsson på Combitechs kontor i Gothia science park.

Walid har varit i Sverige i två år och pratar redan väldigt bra svenska. Han bor med sin fru och två barn i Skövde och är sedan i våras anställd på Combitech.

– Jag började min praktik här i december förra året och blev anställd på heltid i våras. Jag jobbar med itsäkerhetssystem och trivs så bra.

I Syrien var Walid datalärare och han jobbade även en tid med itadministration i Dubai.

– Jag kommer från Homs, eller ja, det som var Homs.

Flykten gick först till Libyen men där möttes Walid av en annan katastrof. Han valde då att åka i en liten och överlastad båt till Italien.

Blir som en bror

Walid och Per skrattar ofta under intervjun när de berättar om Walids första tid på företaget.

– På min första dag åkte vi till Stockholm för att träffa en kund, ett stort företag. Det var svårt tyckte jag.

– Det kanske inte var så snällt av mig men jag skulle på kundmötet och tänkte att det kunde vara bra för Walid att se hur det går till, säger Per som är cybersäkerhetsexpert. Eller en dynamo, som Walid kallar honom.

– Det var en bra resa. Per och jag lärde känna varandra bättre, inte bara som kollegor utan han är mer som en bror.

Walid berättar också att han första veckan fick genomföra sin första presentation av ett nytt system, och att han senare skulle hålla en presentation på svenska.

– Det skulle sändas ut till flera hundra personer, och det fick jag inte reda på innan, säger han och blänger skämtsamt på Per.

Fick affärsidé

Walid kom till Combitech efter sin SFI-utbildning, via arbetsförmedlingen som Per hade kontaktat i syfte att få en nyanländ som praktikant.

– Det är min dotters förtjänst. Hon går på IB-programmet på IT-gymnasiet där majoriteten har utländsk bakgrund. Hon har ett mycket starkt engagemang, och en dag frågade hon mig: Vad gör du pappa?

Per följde med dottern till ett språkcafé och började fundera på vad Combitech som företag kunde göra.

– Man måste börja någonstans, och då börjar man med sig själv.

Det verkar också kunna bli en fortsättning. Walid har nämligen fått en idé som han och Per har vidareutvecklat.

– Det finns så mycket talang och kunskap, och samhällsekonomiskt är det vansinne om en sådan som Walid skulle sitta på bänken. Han ska vara med och spela.

Duon vill nu skapa en tjänst åt arbetsförmedlingen där de fångar upp nyanlända med teknisk utbildning, och utbildar dem i svenska och svensk kultur.

– Vi skulle agera som konsulter och lösa en utmaning för arbetsförmedlingen. De som vi utbildar kan sedan jobba här eller på något annat företag, och vår plan är att starta i Skövde, berättar Per.

Allt går att lösa

Combitech har sitt huvudkontor i Linköping, finns på cirka 25 orter i Sverige och i Skövde är de cirka 25 anställda. De är konsulter inom teknik, miljö och säkerhet, och i Skövde jobbar man bland annat med informationssäkerhet och mjukvaruutveckling.

Företaget ägs av försvarskoncernen Saab och utför jobb åt försvarsmakten.

– När det gäller den biten är det oftast krav på att man är svensk medborgare, så Walid kan inte arbeta med försvarsprojekt. När jag för ledningen föreslog att Walid skulle börja här möttes jag av skepsis, men allt går ju att lösa.

– Så om vi, som delvis jobbar med försvarshemligheter, har möjlighet att anställa en statslös palestinier, som har bott i Syrien och är utbildad i Ukraina, så finns det ingen som kan säga att det inte går.