14 okt 2016 06:00

14 okt 2016 06:00

Kaos när Commerce invigdes

SKÖVDE: Bröderna Rapp minns premiären för 50 år sen

Kaos, rörigt, stressigt och en rejäl vattenskada. Så minns bröderna Christer och Håkan Rapp natten mot den 14 oktober 1966 då Commerce skulle öppna.
Men när dörrarna slogs upp var allt klart, och Skövde bokstavligen korkades igen av alla besökare.

Christer Rapp har sparat mängder med foton, urklipp, broschyrer och andra minnen som har med familjens företag att göra. Bland annat finns här bilder från bygget av Commerce som var fadern Anders Rapps stora satsning på 60-talet.

Christer lägger ut buntar, plastfickor och kuvert på konferensbordet, och han och brodern Håkan börjar bläddra. Och minnas.

Fin frisyr ...

– Här är första spadtaget. Och det är ju han, vad hette han nu igen?

– Kolla här, vilken frisyr du hade!

– En bild från Assbecks, det måste vara lokalen på andra våningen i Commerce precis när vi hade öppnat.

– Abbas autografer, jag måste ta en kopia!

Håkan håller upp fullmakten som skrevs i samband med att Abba köpte Commerce 1978 för drygt 29 miljoner kronor.

– Pappa och Stikkan kände varandra, och Abba hade börjat tjäna pengar. De var ju tvungna att investera dem i något, och det blev bland annat den här fastigheten, förklarar Christer.

Problem under natten

Den 14 oktober 1966 var precis som i år en fredag, och det var dags för landets andra köpcentrum att invigas.

– Krämaren i Örebro var först, och Sigma i Västerås öppnade dagen efter Commerce, berättar Christer.

Succén var ett faktum. Tusen och åter tusen bilar och besökare bokstavligen talat korkade igen Skövde. Landshövding Bertil Fallenius höll invigningstalet, en orkester från Helsingör spelade och folk vällde in i det nya och moderna köpcentrumet.

Men under kvällen och natten innan öppningen kändes succén avlägsen. Mycket var försenat och problem uppstod under natten.

Anders satt och grät

Sven Rydheim, som ägde Karlstedts bok- och pappershandel, var en av de första som stöttade Anders Rapp, och Håkan beskriver Sven som faderns vapendragare.

– Han hittade pappa kvällen innan öppningen när han satt och grät. ”Det här går inte” sa pappa och var helt förtvivlad. Han trodde inte att det skulle bli klart men det blev det. Det är lustigt hur allt går att lösa.

Stor vattenskada

Det som då var Commerce är den södra delen, det vill säga huskroppen som har ena långsidan mot torget.

På andra sidan Långgatan låg Domus.

– Det sägs att 2 000 människor jobbade i Commerce under den sista natten för att få allt klart. Exempelvis levererades diskarna till Assbecks under natten, berättar Christer.

Livsmedelsbutikens kyldiskar skulle monteras, varor skulle in, golv skulle läggas och allt skulle städas. Det var mycket som var försenat.

Mattan inne i Assbecks lokal lades på kvällen och när allt var klart gjorde sig mattläggarna redo för att gå hem.

– Det hade blivit vatten stående uppe på p-däcket och en hantverkare gick upp med ett spett. Ett avlopp hade blivit igensatt och han körde ner spettet. Vad han inte visste var att avloppet var krökt så spettet gick igenom röret och vi fick in ett par ton vatten i Assbecks. Det var bara för mattläggarna att börja jobba igen och det var tur att vi hade reservmatta, berättar Christer.

Tog en stor risk

50-åringen ses i dag som ett naturligt inslag i Skövdes centrum, men så var det givetvis inte från början. Flera hus var tvungna att rivas för att lämna plats och garveriboden, som låg vid Långgatan, flyttades till Helénsparken.

Ett köpcentrum var också något helt nytt. Det var en mycket stor satsning, och även en risk, för Anders Rapp och hans kompanjoner.

– Pappa sa ofta att handel föder handel, men många trodde att det här skulle ta död på den. Vi pratade mycket hemma vid köksbordet och jag minns hans kamp för att få företag att komma in i Commerce, berättar Håkan.

Christer och Håkan minns att det pratades mycket om Commerce och att även pessimistiska tongångar hördes.

– Det är alltid så med förnyelse. Men hur skulle samhället se ut om vi aldrig förnyade oss? undrar Håkan.

Inspiration från USA

Inspirationen till Commerce fick Anders Rapp från USA som han hade besökt. Han såg att kedjorna tog allt mer plats och från början fick bara privata handlare flytta in i Commerce.

Alla utom ett par var redan etablerade i Skövde, och man ville vara ett komplett köpmannavaruhus med restaurang och barnpassning.

– Bowlinghallen var med från början och vi var väldigt tidiga med bowling, säger Håkan.

De första åren fanns inga väggar mellan butikerna, alla hade namnet Commerce följt av det man sålde och alla hade likadana påsar. Det fanns ett gemensamt fikarum och bröderna beskriver en god sammanhållning.

Skulle ni vilja ha haft Commerce kvar i er ägo?

– Pappa ville sälja för att han tyckte att det var ett för stort ansvar att överlåta på kommande generationer, säger Christer.

– Vi hade gjort vårt, och det var pappas vilja att någon annan skulle föra arbetet vidare, säger Håkan.

Commerce i siffror

Samma dag som Commerce invigdes publicerade SLA några faktauppgifter om huset. Observera att siffrorna endast gäller det ursprungliga Commerce-huset, alltså det med ena långsidan mot torget.

30 000 000 kilo väger huset.

500 000 kilo av dessa utgörs av 50 mil armeringsjärn.

275 000 tegelstenar är huset bland annat byggt av.

275 fönster släpper in ljus.

2 500 lampor ger mer ljus.

8 mil elledningar har dragits.

64 000 kubikmeter stort är huset.

13 000 kvadratmeter golvyta.

9 600 kvadratmeter butiksyta.

5 000 kvadratmeter (ett tunnland) heltäckningsmatta.

150 bilar får plats på p-däcket.

1 tennisbana finns också på p-däck.

Källa: SLA