15 okt 2016 06:00

15 okt 2016 09:24

Kajsa har sitt bageri hemma

NÄRINGSLIV

När Kajsa var yngre sa hennes föräldrar stopp när frysen var full. Nu är det ingen som behöver säga stopp längre.
Kajsa Haglund i Fjället har startat ett eget företag där hon kan ägna sig åt sitt stora intresse.

– Jag har alltid tyckt att det är jättekul att baka. När jag var yngre frågade jag alltid hemma om jag fick baka och till slut blev det stopp när frysen var full. Då fick jag inte baka mer, säger Kajsa Haglund och skrattar.

Intresset avtog inte med tiden och för något år sedan satt Kajsa och pratade med sin faster om livet i största allmänhet.

– Jag har alltid haft bakningen som hobby men efter det samtalet växte tanken på ett eget företag.

Bakar hemma

Och så blev det. Företaget Kajsas bakverk såg dagens ljus för en och en halv månad sedan. 1 september står det på anmälan till Miljösamverkan östra Skaraborg, och köket hemma i Fjället godkändes vid inspektionen.

Det är nämligen helt i sin ordning att ha bageriverksamhet hemma.

– Det skulle vara rent och snyggt, och inga skadeinsekter. Jag ska vara noga med hygienen och även med att byta handdukar. Håret ska vara uppsatt när jag bakar, och helst i knut.

Favoritbullar

Kajsa bakar det mesta, allt från dekorerade tårtor, via småkakor till matbröd.

Hon tycker att det är roligt att baka tårtor men när hon får frågan om någon specialitet så seglar bullarna upp på första plats.

– Särskilt vaniljbullarna har blivit populära, och jag har fått fler beställningar från dem som köpt tidigare. Det är inga fyllda bullar utan som kanelsnurror fast med vanilj i stället.

Gick tårtkurs

Till största delen är Kajsa självlärd efter alla år i både föräldrarnas och det egna köket. Men för en tid sedan gick hon en kurs i att dekorera tårtor.

– Jag jobbar med sockerpasta när jag dekorerar och det blir ofta blommor. Det är väldigt roligt att hålla på med och jag har fått positiv feedback.

– Jag älskar också att mixtra med recepten och ändra i dem för att se vad som funkar, men det gör jag bara när jag bakar till mig själv.

Pluggar till lärare

Strax före SLA:s besök hade Kajsa fått en stor beställning på ett antal bröllopstårtor, och hon börjar också ladda inför julen med glögg, godis och lussebullar.

Hon bakar mest på helger och de vardagar hon är hemma. Ungefär samtidigt som hon startade sitt företag påbörjade hon även sin fyra år långa utbildning till lärare.

– Jag ska bli F-3-lärare och läser i Jönköping. Så det krävs planering och framförhållning när jag får beställningar.

I framtiden hoppas Kajsa att hon ska kunna kombinera lärarjobbet med sitt företag.