15 nov 2016 16:46

15 nov 2016 16:46

Dansaren Tobias Karlsson lever mitt i sin dröm

SKÖVDE: Uppskattat föredrag om drömmar, motgångar och alla människors lika värde

Dansaren Tobias Karlsson tog med publiken på en berg-och-dalbana där de kastades mellan glädje och sorg, skratt och tårar.

Tobias Karlsson är känd från bland annat Let's dance där han deltog i många år. På tisdagen besökte han Skövde och den årliga tjejlunch som kommunen, Swedbank och Lindströms bil arrangerar.

För de cirka 100 tjejer som hade kommit berättade han om sin uppväxt i det lilla samhället Östansjö utanför Hallsberg, och om sin karriär som dansare.

Publiken kastades mellan glädje och sorg när Tobias blandade komiska anekdoter med berättelser från barndomen som präglades av utanförskap och mobbing. Han har dansat sedan han var åtta år och har kämpat för att följa sin dröm.

– Jag hade många tjejkompisar och ett feminint rörelsemönster, och är man annorlunda så är risken stor att man blir utsatt.

Han pratade också om sin medverkan i Let's dance och några av de kvinnor han har dansat med. Publiken tjöt av skratt när han beskrev Arja Saijonmaas, Tina Nordströms och Elisabet Höglunds egenheter och samtidigt spelade upp korta enmanssketcher på scenen.

I dag dansar han i danskompaniet Move your feet, som han tog initiativet till, och de turnerar med dansikalen En dans på rosor. Han är också ofta ute och föreläser.

– För några år sedan blev jag ombedd att hålla en föreläsning på Södertörns högskola, och jag hade aldrig gjort något liknande tidigare.

– Jag nystade i mitt eget liv och tog tag i mobbingen och hur det var att komma ut.

Han menar att det finns ett uppdämt behov av att prata om de här frågorna och han besöker bland annat skolor.

– Det är otroligt spännande att möta människor och kan det här hjälpa någon så är det fantastiskt.