19 nov 2016 06:00

19 nov 2016 06:00

Rickards mentor stärker honom och företaget

SKÖVDE: Claes Rosenlind blev Årets mentor

– Jag har lättare att hantera stressiga situationer nu. Och jag har lärt mig att släppa jobbet på fritiden, säger Rickard Källqvist.
Det är något av allt han har lärt sig genom att ha en mentor.

Under våren 2015 träffades Rickard Källqvist, som driver Källqvist motor, och Claes Rosenlind för första gången. De hade blivit sammanförda på Almi eftersom de båda ville delta i mentorprogrammet.

Ett bollplank

Deras arbete pågick under ett år och fungerade så bra att Claes nyligen fick pris som Årets mentor.

– Jag fick nys om programmet och tänkte att jag har ju inget att förlora, säger Rickard.

Det skulle visa sig bli ett fruktsamt samarbete och tillsammans har de arbetat sig igenom alla delar av företaget där Rickard säljer begagnade bilar, reservdelar samt har en verkstad.

– Det har varit bra med ett bollplank. Vi har pratat om marknadsföring, kundbemötande, effektivisering, personalfrågor och olika dataprogram som man kan använda, säger Rickard.

Berättade sin historia

Claes å sin sida har delat med sig av sina erfarenheter som företagare. 1997 startade han Rosenlinds bygg och när han nämnde för en av de anställda på Almi att han tänkte dra sig tillbaka fick han frågan om att bli mentor.

– Jag berättade min historia för Rickard, om vilka hinder jag upplevt och med- och motgångar. Ett företag är aldrig statiskt och man måste hela tiden vara på. Det gäller exempelvis annonsering, för syns man inte så finns man inte.

I början träffades Rickard och Claes en gång varannan vecka, och därefter en gång i månaden.

Under tiden har företagets omsättning ökat, och Rickard menar att det delvis är ett direkt resultat av deras samarbete.

– Det handlar också om att företaget var i en uppstartsfas när vi började samarbetet, och att det nu har kommit i gång.

Glädje och fritid

Rickard och Claes har inte bara fokuserat på ekonomi och marknadsföring, utan även stress, glädje och fritid.

– Nu har jag lättare att hantera stressiga situationer. Jag har lärt mig att släppa jobbet när jag slutar för dagen. Jag har insett att det är viktigt att ha roligt på jobbet, och även viktigt att ha roligt på ett annat sätt på sin fritid, säger Rickard, och fortsätter:

– Nu stannar jag lite längre på jobbet, men när jag åker hem så är jag ledig. Eller ja, jag kollar ju mejlen, men jag försöker ta det lugnt.

Det rådet var något Claes själv fick när han startade, och han delar gärna med sig.

– Det kan vara svårt det där. Man känner att man har ansvar för företaget, anställda, familjen och sig själv. Men det är lättare att förstå när man väl har varvat ner.

Ger aldrig upp

Rickard startade sitt företag för drygt två år sedan, direkt efter studenten. Det blev ungefär som han hade tänkt sig, även om det har inneburit mer jobb.

– Men det är värt det. Det var lite körigt i början när jag hade handlat upp ett stort varulager, men det är bara att lägga i en växel till, kämpa och aldrig ge upp.

Rickard, och hans pappa Kent Andersson, som också jobbar i företaget, nominerade Claes till Årets mentor.

”Stärkte adepten”

Utmärkelsen delades ut av Almi företagspartner och Nyföretagarcentrum Sverige, som på uppdrag av Näringsdepartementet driver mentorprogrammet.

I juryns motivering stod det bland annat: ”I stället för att backa ur från en krånglig situation tog Årets mentor tag i problemen och stärkte adepten i kundfokusering, effektivisering och marknadsföring. Han har hjälpt adepten att hantera ett stort underskott som vänts till gröna siffror i slutet av mentoråret.”