26 nov 2016 06:00

26 nov 2016 06:00

Cejn satsar på ny teknik

SKÖVDE: Investerar, växer och anställer fler

Cejn bygger ut, satsar på ny maskinteknik och kommer att anställa fler.
– Vi dubblar vår investeringstakt tre år i rad, jämfört med normal nivå, säger Marcus Allerbjer, vd och koncernchef.

Cejns huvudkontor ligger på Rattvägen i Skövde, mittemot före detta EM-möbler.

På baksidan, det vill säga åt norr, har några av parkeringsplatserna fått lämna plats åt nybygget som blir 1 000 kvadratmeter stort.

Det framgångsrika företaget som grundades i Igelstorp 1955, och som tillverkar olika typer av snabbkopplingar, växer nu ytterligare.

Gör ett vägval

Vd:n och koncernchefen Marcus Allerbjer berättar att man bygger ut för att kunna ha ett större lager av stångmaterial och samtidigt investerar man i ny teknik, både i Skövde och i produktionsanläggningen i Lönsboda i Skåne.

– I Skåne har vi en äldre maskinpark och det börjar bli svårt att hitta både kompetens, reservdelar och service. Nu investerar vi i nya maskiner både där och här i Skövde.

Marcus menar att det är ett vägval man måste göra som företag, och han för det arvet vidare.

– Kunder och nya applikationer ställer högre krav på våra produkter och då behövs mer avancerade maskiner och vi kommer att investera ganska mycket. Jag avslöjar inga summor men vi kommer att dubbla vår investeringstakt tre år i rad, jämfört med normal nivå.

Utvecklar produkter

Nya maskiner kräver lägre bemanning men investeringarna, och även produktutvecklingen, gör att företaget nyanställer. Man har redan anställt två operatörer och kommer att anställa en handfull till.

På produktutvecklingssidan satsar företaget också, och där har man nyligen utökat med sex personer.

– Vi lever på vår produktutveckling och investerar mycket i den. Nya produkter ger nya marknadssegment och det är så man växer.

Cejn driver projekt med både Chalmers och Högskolan i Skövde när det gäller robotteknik och interaktion mellan människa och robot. Bland annat det kräver att företaget ligger i framkant när det gäller teknik.

Naturligtvis ställer även konkurrensen krav på företaget att ha de senaste maskinerna.

– Vi har tre, fyra globala konkurrenter och några till inom vissa applikationsområden.

Morfar uppfann

Det mesta av företagets produkter tillverkas i egen regi, förutom plastkomponenter och tätningar. Fokus ligger på skärande bearbetning i metall.

Det var Marcus morfar Carl Erik Josef Nyberg, Cejn, som uppfann snabbkopplingen som ligger till grund för hela företaget. Han jobbade på ackord i P4:s tygverkstad och hade tryckluft som energikälla till olika verktyg.

– Dåtidens prestanda var inte bra, men min morfar var en innovativ person och designade en ny generation snabbkoppling med högre prestanda för sin arbetsplats. Detta blev uppmärksammat och Carl uppmuntrades att söka patent för sin uppfinning.

Snabbkopplingar, för tryckluft men även för hydraulik, vätskor och andningsluft är fortfarande det företaget tillverkar, och man säljer endast till professionell användning.

– De används bland annat till skeppsbyggnad, när räddningstjänsten klipper itu bilkarosser vid olyckor, uppsättning av vindkraftverk och kylsystem för elektronik.

Stannar kvar i Skövde

Marcus tycker att det är viktigt att Cejn finns kvar i Skövde.

– Ett tag var det svårt att få tag på kompetens. De problemen är dock förbi eftersom Skövde växer och folk flyttar hit.

– Men det är viktigt att bostadsbyggandet och infrastrukturen hänger med. Slår man på den stora trumman och vill ha 60 000 invånare, och sedan inte svarar upp mot det, så kan det slå tillbaka.

Fakta Cejn

Cirka 550 anställda totalt.

Cirka 300 anställda i Skövde.

Cirka 50 anställda i Lönsboda.

Fem produktionsanläggningar i Sverige, Brasilien, Kina och USA.

17 säljbolag i bland annat Singapore, Indien, Mexiko, Frankrike och Japan.

Fem familjemedlemmar jobbar i dag i företaget. Förutom Marcus Allerbjer är det hans mor, bror och två kusiner.

Källa: