03 dec 2016 06:00

05 dec 2016 17:36

Varm luft sparar energi

SKÖVDE: Pegil satsar på energisnåla produkter

Det går bra för Skultorpsföretaget Pegil. De har levererat ventilationsaggregat till Västerås kommunala bostadsbolag, som i sin tur är bland de bästa i klassen när det gäller energisparande.

Det kommunala bostadsbolaget i Västerås, Mimer, valde att beställa ventilationsaggregat från familjeföretaget Pegil i Skultorp.

De har köpt cirka 30 aggregat som har utvärderats under några år, och de har minskat sin energiförbrukning rejält.

– Det är roligt att vara en del av det, säger Göran Gustafsson, vd på Pegil, och fortsätter:

– Våra aggregat har en hög effektivitet och 90 procent av värmen återanvänds och värmer upp tilluften. Det blir energisnålt.

Det är något som Jan Norrström, sakkunnig inom energi på Mimer, håller med om.

Lägre kostnader

– Vi trodde inte på de siffror som Pegil presenterade, de var för bra. Men när vi hade testat ett aggregat såg vi att det stämde.

– De är lite dyrare än andra på marknaden, men det sparar vi in på lägre energikostnader.

Energimätningen är en del av Skåneinitiativet. Det lanserades för åtta år sedan på konferensen SABO:s energiutmaning och de företag som valde att ansluta sig skulle minska sin energianvändning med 20 procent till år 2016.

Alla bostadsbolag var välkomna och 105 anslöt sig. Av de bolagen är nu Mimer bland de bästa i klassen med en besparing på 22,9 procent.

Pegil är än så länge ganska okänt men har utfört många jobb i Stockholm. Göran nämner KTH, Globen hotell och S:t Görans sjukhus.

– Vi har varit dåliga på att sälja och att marknadsföra oss, men det ska vi bli bättre på.

– Nu när affärerna med Mimer har gått så bra så ska vi ge oss på alla kommunala bostadsbolag, säger Görans syster Susanne Fogelberg, som ska arbeta med marknadsföring i företaget.

Konkurrensen i branschen är hård, men Göran menar att Pegil har funnit sin nisch eftersom de har specialiserat sig på att tillverka för befintliga hus och specifikt för varje plats.