07 dec 2016 06:00

07 dec 2016 06:00

Bytte livsstil och blev personlig tränare

SKÖVDE: 20-årige Miika Tikkanen brinner för kost och träning

För fyra år sedan bytte 20-årige Miika Tikkanen livsstil, nu är han personlig tränare och hjälper andra att göra samma resa.
– Jag har själv varit där så jag vill hjälpa vanliga människor till ett bättre liv.

Pizza och cola till frukost, maränger till lunch och godis och cola till kvällsmat. För fyra år sedan tog Miika Tikkanen inte hand om sin kropp på ett bra sätt. Men så började han att träna och insåg efter ett tag att han inte fick det resultat han ville ha om han inte åt bra mat.

– Jag fastnade, jag blev intresserad av hur kroppen fungerar och har även tävlat i bodybuilding. Jag känner inget sug efter pizza längre, man kan göra hälsosam mat god också.

I april i år tog han steget och utbildade sig till personlig tränare och kostrådgivare på DS personal training school i Göteborg.

– Det hade varit en dröm sedan dagen jag började att träna. Innan dess läste jag mycket om träning och kost på egen hand. Jag har fortsatt att fördjupa mig om kropp och hälsa efter utbildningen.

I juni startade han eget; MT coaching. Han har valt att satsa på att vara PT online, det betyder att han inte träffar sina klienter personligen utan all kontakt sker via internet.

– De får svara på ett 20-tal frågor angående deras liv, aktivitetsnivå, hur deras kost ser ut just nu, deras mål, önskemål om mat, vilka dagar de kan skicka statistik till mig ...

Utifrån det gör Miika Tikkanen en första bedömning, lägger upp ett personligt program för kost och träning och kollar, utifrån den statistik med vikt och mått som skickas in, hur klientens kropp svarar på upplägget. Text och videoklipp visar hur övningarna ska utföras.

Hur kollar du så att klienterna gör rätt?

– Varje gång de tränat skriver de till mig hur övningarna kändes, jag vet var de ska kännas, om någon övning känns någon annanstans så får klienten skicka ett klipp och visa. Därifrån gör jag en bedömning om klienten gör rätt eller fel, eller så ringer jag och förklarar på telefon.

Miika Tikkanen är inriktad på muskelbyggande och fettförbränning för vanliga motionärer, men kommer även börja tävlingscoacha.

– Byter man kost och börjar träna då kommer man att må bra och inte vilja gå tillbaka till sin gamla livsstil. Ofta vill mina klienter gå ner i vikt, när de gjort det vill de bygga muskler, säger han.