10 dec 2016 06:00

10 dec 2016 09:51

Lasse Holm håller kreativiteten vid liv

MÖLLTORP

Mölltorpsbon Lasse Holm kan nu för tiden unna sig lyxen att arbeta när han vill.
– Det ska vara lustfyllt, annars tackar jag nej.
Men på latsidan ligger han inte. Han är aktuell med Diggiloo, en musikal och att uppfylla en dröm åt Pär Lernström.

SLA träffar Lasse Holm på hans kontor, eller snarare musiklya, på gården i Mölltorp. Det är ett gammalt brygghus som har fått en ny uppgift.

– Titta här, jag har bevarat den här bjälken. Här ser man tydligt att de har eldat här inne, säger Lasse och pekar på en del av träet som har förkolnats lite grann.

I övrigt är huset renoverat och väggarna är täckta av guldskivor, andra utmärkelser och fotografier.

Här finns naturligtvis även en gitarr och ett piano.

Sjunger i Idol

Att kalla urstockholmaren Lasse Holm för Mölltorpsbo kanske verkar märkligt, men inte om man synar boendeförhållandena i sömmarna.

– Nu för tiden bor vi cirka åtta månader om året i Mölltorp, två månader i Stockholm och två månader i Spanien. Det passar bra att bo i Västsverige när det gäller Diggiloo och även kontakterna med Torgny Söderberg i Skara, bland annat.

Lasse har varit aktuell i musikbranschen sedan 60-talet och hans bolag Lars Holm musikproduktion AB är i allra högsta grad aktivt fortfarande.

Just nu är han exekutiv producent för Diggiloo-turnén som i sommar kommer till Karlsborg. Han ska ha en egen show i Karlstad och planerar för ett musikalprojekt som eventuellt blir av. Och så har han precis uppfyllt en dröm åt en kollega.

När intervjun genomfördes hade programmet inte sänts, men planeringen var klar.

– Jag ska vara med i Idolfinalen och sjunga duett med Pär Lernström. Vi ska sjunga pizzalåten, och det är en dröm han har närt länge, säger Lasse och skrattar.

Var nära kollaps

Lasse har även en strid ström av förfrågningar när det gäller att skriva låtar, men oavsett vad uppdragen gäller är han numera selektiv.

– Jag har alltid varit frilans och det har varit både underbara och tuffa år. Men nu jobbar jag bara när jag vill. Och det ska vara lustfyllt, annars tackar jag nej.

Så har det inte alltid varit. Lasse berättar om en bransch där man aldrig är större än sin senaste hit. Något som sätter stor press på den som vill hänga med.

– Jag har varit riktigt sliten, och 1983, när Främling kom, så jobbade jag dygnet runt och förde ett felaktigt leverne. Då var jag nära kollaps.

Lasse tog tag i livet, ändrade kosten, började träna och prioriterade familjen mer.

– Min fru Kerstin och jag är fortfarande gifta och det är ett mirakel. Men det är mest tack vare henne, att hon stod ut med mig.

Skolor i Colombia

Gården i Mölltorp är Kerstins släktgård som paret Holm började renovera för cirka 15 år sedan. Sedan dess har det blivit deras hem.

Nytt hem och nya vänner leder också till nya upplevelser, och Lasse har dragit ihop pengar till flera skolor i Colombia genom Ankarstiftelsen i Mölltorp. Tack vare kontakterna med stiftelsens Börje Erdtman har Lasse blivit mycket engagerad.

– Bland andra Jessica Andersson, Lill-Babs, Lotta Engberg och Magnus Bäcklund har också ställt upp ideellt. Under möbelriksdagen i Tibro i januari blir det en ny show för att dra in pengar.

Duell med G:son?

Under sin karriär har Lasse Holm gett ut över 700 låtar på skiva. Han har även vunnit Melodifestivalen fem gånger av de 18 han har deltagit. Men dit tänker han inte gå tillbaka.

Så du känner inte för att ta upp kampen mot G:son?

– Än så länge är jag champion ihop med Bobby Ljunggren. Men G:son är oerhört duktig, och det är hans verkstad nu. Jag har lämnat Mellon bakom mig.