17 dec 2016 06:00

17 dec 2016 09:43

Tibro siktar på topp 40

TIBRO: Svenskt näringslivs rankning av företagsklimatet

Tibro föll 15 placeringar till plats 70 i årets rankning av företagsklimatet, och åtgärder är redan planerade.
– Vi ska ligga under plats 50, och helst under 40, säger näringslivschefen Per Garenius.

Svenskt näringsliv presenterar varje år en rankning av företagsklimatet i Sveriges alla 290 kommuner.

I år bestod utvärderingen till två tredjedelar av en enkätundersökning bland företagare, och en tredjedel var statistik som hämtades från bland annat SCB.

Högt ställda mål

Tibro fick i år sin näst sämsta placering sedan 2009, som är så långt som statistiken sträcker sig. 2014 blev det plats 74 och som bäst var det 2013 med plats 47.

– Svenskt näringsliv menar att Tibro ligger bra till för att vara en pendlarkommun. De säger också att 10–15 platsers förändring inte behöver betyda mycket, utan att det kan vara en tillfällig händelse som styr, säger näringslivschefen Per Garenius, och fortsätter:

– Men vår önskan är att ligga under 40, och målet är definitivt under 50. När det gäller det sammanfattande omdömet från företagarna, som är betydelsefullt, så vill vi ligga runt plats 20.

Det är en av de punkter som gick sämre för Tibro i år jämfört med 2015. Kommunen föll 26 platser, från 20 till 46.

Ska gå kurs

När det gäller tjänstemäns attityder till företagande samt bemötande och handläggningstider, så faller Tibro i båda punkterna. I den sistnämnda hela 29 placeringar från 11 till 40.

– Där har vi tagit ett initiativ för att förbättra. Nästa år ska tjänstemän och politiker genomgå utbildningen ”Förenkla helt enkelt” som kommer från Sveriges kommuner och landsting.

– Den går ut på att tränas på att ha ett bra förhållningssätt gentemot företag och organisationer, och att serva dem på bästa sätt för att underlätta utvecklingen. Vi gör den utbildningen tillsammans med Hjo och Tidaholm.

Möts i nätverk

I Tibro finns även flera nätverk för olika branscher där man träffas för att lufta tankar och behov.

– Det är viktigt att hitta mötesplatser och samverkan. Kommunalrådet och jag gör också runt 15 företagsbesök årligen, och totalt genomförs ett 60-tal besök varje år.

När det gäller punkterna tele- och IT-nät samt vägnät, tåg och flyg, hamnar Tibro på plats 155 respektive 166.

– Tele och IT handlar mycket om fiberutbyggnaden och på landsbygden vill man att det ska gå snabbare. Det är något som vi ska prata om i landsbygdsnätverket.

– Vägar, tåg och flyg kan vi inte påverka, utan vi tittar på faktorer som är påverkbara för kommunen.

Förenkla i skolan

I Tibro finns även näringslivsbolaget In Tibro AB som bland annat driver Inredia.

Magdalena Svedlund är vd för bolaget och berättar om ett färskt samarbete mellan näringslivet och skolorna. På den punkten i analysen, skolans attityd till företagande, hamnar Tibro ganska långt ner, på plats nummer 97.

– Vi vill gynna studiebesök hos företag, och även att företagare kommer till skolorna. Vi har lagt upp en verksamhetsbank där lärarna lätt kan hitta företag och kontakter.

Jagar inkomster

Man har även dragit i gång projektet Inkomstjägarna. Näringslivet samarbetar med kommunen och arbetsförmedlingen, och visionen är att inte ha några arbetslösa ungdomar alls.

Unga och arbetssökande får komma till företagen och träffa mentorer där, och en handfull ungdomar har redan fått jobb.