20 dec 2016 09:43

20 dec 2016 09:43

Svenska ägare går in Volvo Cars

I sex års tid har Volvo Cars haft kinesiska ägare men nu går AMF, Folksam och Första AP-fonden in som svenska investerare i bolaget.

Tillsammans har de tre institutionella ägarna köpt preferensaktier för 5 miljarder kronor, rapporterar TT.

Störst andel står AMF för, som står för hälften av emissionen. Första AP-fonden har investerat 1,5 miljard kronor och Folksam 1 miljard, vilket innebär att många svenska pensionssparare nu är delägare i den svenska biltillverkaren som snart tros vara aktuell för en börsnotering.

”Vi är väldigt glada över den här möjligheten att vara med på det som förhoppningsvis blir Volvo Cars resa tillbaka till en position som listat bolag i framtiden. Vi har den senaste tiden tittat noggrant på bolagets utveckling, träffat management och granskat siffror, forskning och det nya modellprogrammet. Bilden som framträder imponerar. Volvo Cars är i dag ett välskött och lönsamt bolag med en robust tillväxtsstrategi och lovande framtidsutsikter”, skriver Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF, i ett pressmeddelande.

Att investeringen sker i preferensaktier, innebär att de tre svenska ägarna har rätt att få dessa omvandlade till nya stamaktier vid en eventuell framtida börsnotering.

Volvo Cars har sedan skilsmässan från Ford Motor Company 2010 ägts av kinesiska Zhejiang Geely Holding och två regionala investeringsfonder i Kina. (SLA-TT)