24 dec 2016 06:00

28 dec 2016 06:16

Hemtjänst på tio språk

SKÖVDE: Företag med mångkultur som affärsidé

– Det känns tryggt med jobbet, och att jag kan prata deras språk, säger Reem Daoud som jobbar på Tanaad hemtjänst.
När hon kommer hem till Sito Aoraha, som är från Irak, pratar de assyriska och arabiska, något som Sito är tacksam för.

Den ekonomiska föreningen Tanaad kooperative multi tjänster, TKMT, är ett tjänsteföretag som startade för tre år sedan i Falköping.

Bland annat jobbar de med hemtjänst, som går under namnet Tanaad hemtjänst, och personer i Skövde, Falköping, Ulricehamn och Uddevalla som har fått hemtjänst beviljad av sin kommun, kan välja Tanaad.

Företaget riktar sig särskilt till personer som har ett annat modersmål än svenska och det gäller även de anställda. Det är dock ett krav att alla anställda pratar svenska eftersom även svensktalande brukare anlitar företaget samt att all dokumentation sker på svenska.

Blandar språken

SLA följde med Reem Daoud hem till Sito Aoraha som är assyrier från Irak. Reem, som kom till Sverige från Syrien för drygt sex år sedan, pratar både assyriska och arabiska, och de båda kvinnorna blandar språken.

– Det finns en del dialektala ord på assyriska som jag tycker är svåra, men då funkar det med arabiska. Jag tror faktiskt inte att det skulle fungera om någon som bara pratar svenska skulle komma hit.

Sito å sin sida är mycket tacksam för att hon kan få hemtjänst på sitt eget språk.

Reem är nyanställd på Tanaad och har en fast tjänst. Hon har tre brukare, två i Skövde och en i Tidan.

– Det känns tryggt med jobbet, och att jag kan prata deras språk.

Ville jobba direkt

TKMT grundades av Saed Abdullahi, Ali Mudeey och Haboon Ahmed. De kommer från Somalia och lärde känna varandra i Falköping.

Saed Abdullahi, som är ordförande i föreningen och håller i kontakterna med kommunerna, kom till Sverige 2010. Han är utbildad inom IT och ville börja jobba så fort som möjligt.

Efter SFI och Korta vägen, en kompletterande utbildning för utländska akademiker på högskolan, fick han jobb som utbildningskonsult på Lernia.

Vill vara förebilder

TKMT hade till en början avtal med arbetsförmedlingen för att hjälpa nyanlända in i jobb samt underlätta integrationen. Saed och hans kollegor kan lätt sätta sig in i de nyanländas svårigheter och de vill vara förebilder för dem som kommer hit.

2014 såg de behovet av hemtjänst på flera olika språk då många från Syrien kom hit.

– Det handlar inte bara om språket utan även om kultur och mat, och vi förstod att en del äldre åt dåligt.

Växer i Skövde

I maj 2015 blev Tanaad godkända för hemtjänst i Falköping och i februari i år var det Skövdes tur.

I april hade de 12 timmar i Skövde och nu är de uppe i 480. I Falköping har de 1 200.

– Det har gått bra, säger Saed och ler.

I Skövde är fyra personer fast anställda och fem är timanställda, och personalen som träffar brukarna består av sju kvinnor och två män. Språken som gruppen pratar är assyriska, arabiska, engelska, tyska, bosniska, kroatiska, franska, turkiska, norska och svenska.

En utmaning

Gunilla Sundqvist är enhetschef och ansvarar för verksamheten i Skövde och Ulricehamn.

– Jag trodde det nästan inte men vi får ihop det med språk och utbildad personal som dessutom har körkort. Den här målgruppen har knappt funnits tidigare så arbetet är nytt, och det är en utmaning.