03 jan 2017 12:03

03 jan 2017 13:13

"Det har varit fantastiska år"

NÄRINGSLIV: Anrik Skövdebutik stänger

Butiken Änglar och Stjärnor som startade 1970 stänger snart för gott.
– Det har varit fantastiska år och det är med sorg i hjärtat som vi stänger, men nu vill jag göra något annat i livet, säger Ulrika och mamma Carola som har fortsatt att arbeta i butiken men som nu får bli pensionär på riktigt.

Säg Änglar och Stjärnor och flertalet Skövdebor vet direkt att man talar om en butik med barnkläder i centrala Skövde. Den låg först i Commerce i 28 år, men i slutet av 1990-talet gick flytten till nuvarande lokalen vid Hertig Johans torg, där Hertig Johans gata möter Storgatan.

När butiken slår igen i slutet av januari är det en anrik, gammal Skövdebutik som försvinner från centrumhandeln.

– Mina föräldrar, Carola och Roger Lövgren, startade den 1970, ursprunget är min farfar Rulle Lövgrens barnvagnsbutik, säger Ulrika Öberg som varit huvudansvarig för Änglar och Stjärnor de senaste cirka tio åren, sedan mamma Carola fyllde 65 år och skulle bli pensionär.

– Tanken var att jag skulle ta det lite lugnare, bli pensionär. Men riktigt så har det inte blivit. Jag har jobbat vid ledigheter och sjukdomar. Självklart är det vemodigt att sluta, jag har ju levt med butiken och kunderna i 46 år, men det känns ändå bra att jag nu får tid att koppla av, säger Carola.

Änglar och Stjärnor är en butik som drivits i egen regi, ingen kedja står bakom, vilket nästan är ovanligt i dag.

– Jag är väldigt tacksam över att man i dag kan driva en privat butik just med tanke på näthandel och alla kedjor som finns, säger Ulrika.

Men det är egentligen inte konkurrensen från det som gjort att hon bestämde sig för att stänga butiken.

Vill göra annat

– Jag hade kunnat fortsätta tio år till. Beslutet att stänga handlar egentligen mest om att jag kommit fram till att jag vill få ut något mer av livet, göra något annat och hitta nya utmaningar.

– Om tio år är jag 55 då kanske det är svårare att hitta något annat. Nu har jag något på gång, men vad vill jag inte avslöja än, säger hon med ett leende.

I måndags, första dagen för utförsäljningen, ringlade kön lång utanför butiksdörrarna.

– Det var en lång, lång kö innan vi öppnade, många fick nog köa länge för att komma in och sedan för att kunna betala. Men det var så roligt att det kom så mycket folk. Jag är väldigt tacksam över det.

Fina kundreaktioner

Att driva egen butik är ett slitsamt arbete, det är inte ett 10- till 18-jobb direkt.

– Nej, verkligen inte, men jag har älskat mitt jobb och alla kundmöten. Det är med sorg i hjärtat som vi stänger nu, vi har fått så många fina reaktioner från kunderna som undrar var de ska handla i fortsättningen.