04 mar 2017 06:00

04 mar 2017 06:00

JB villan växer och lämnar tonåren

GUDHEM

JB villan i Gudhem håller på att växa ur både kontor och fabrik. En stadigt ökad efterfrågan på deras hus gör att företaget nu expanderar.
– I år siktar vi på att bygga 80 hus, säger Christin Gullbrandsson, vd.

Företaget JB villan fyller 20 år nästa år och startades av Jan-Bertil Ingerhage. Han kommer från Gudhem och det fick bli hemvisten för företaget.

– Jan-Bertil jobbade även tidigare med att sälja hus, men åt andra husföretag. 1998 fick han en idé om att bygga ett eget och köpte en tomt i Lidköping där han byggde en villa, berättar sambon Christin Gullbrandsson, vd för företaget.

Mest i Skaraborg

Huset visade sig vara lättsålt och Jan-Bertil köpte en ny tomt i Hentorp.

– Folk blev nästan osams om huset så vi byggde sex stycken på samma gata. Efter det har det gått stadigt uppåt och marknadsföringen har skett via mun-mot-mun-metoden.

Sedan 1998 har företaget levererat drygt 700 hus och enligt Christin har man cirka 50 procent av marknaden på styckebyggda småhus i Skaraborg.

De allra flesta hus byggs i just Skaraborg, med några undantag, och sedan några år har företaget en återförsäljare i Trollhättan.

Egna idéer

Just nu är mellan 30 och 35 husbyggen i gång, i olika skeden, och drygt 75 personer jobbar dagligen åt företaget. Cirka 50 av dem är anställda av JB villan, och det ser Christin som en av företagets styrkor.

– Vi har totalentreprenad på våra hus och det finns endast ett kontrakt gentemot kunden. Vi har exempelvis egna grävmaskinister, kakelsättare och målare. För el och vvs anlitar vi underentreprenörer.

Trähusen byggs på plats i fabriken i Gudhem, och det är, som Christin uttrycker det, vanliga hus för skaraborgare.

– Vi har inga standardmodeller utan vi utgår från kundernas egna idéer, eller samarbeten med arkitekter.

Platsbyggt akvarium

Ofta har företagets kunder många idéer och Christin berättar om en som hon särskilt minns.

– Nyligen var det en kund som ville ha ett platsbyggt akvarium. Det skulle synas i vardagsrummet och stå i ett särskilt rum innanför.

Ytterligare en kund har också satt sig i minnet.

– Han är 89 år och ska bygga nytt. Äldre i dag är ofta pigga och vill ha något som kräver lite underhåll. De flesta av våra kunder är inte unga utan medelåldern är 43 år.

Siktar på 80 hus

JB villan håller nu på att växa ur både fabriken och kontoret. Ett nytt stort kontor är snart färdigbyggt och då planerar man en utbyggnad av fabriken.

– I fjol ökade vi omsättningen med 33 procent och fram till sista november hade vi 60 av 173 bygglov i Skaraborg. Av de 173 var det många som byggde själva, och inte anlitade ett företag.

– I år siktar vi på att bygga 80 hus.

Företaget bygger mest i Skövde och Lidköping, och även en hel del i Falköping och Tibro.