11 mar 2017 06:00

11 mar 2017 06:00

Skapar något nytt av det gamla

FAGERSANNA: Fanny Andersson satsar på återbruk i sitt företag

Att återbruka och värna om miljön är viktigt för Fanny Andersson i Fagersanna. I sitt företag Tg. Spaak säljer hon den typen av produkter och drömmen är att öppna en butik. I Fagersanna.

Fanny Andersson, 22 år, har inget större intresse av att resa och upptäcka världen. I stället längtade hon hem till Fagersanna när hon och sambon Petter Henrysson bodde och studerade i Karlstad.

Hon ville hem till sina rötter och hon ville visa att det går att bo och verka där. Nu bor paret, och sonen Tage, i ett hus i samhället.

Fåren medverkar

Fanny har alltid haft god kontakt med släkten och hon beskriver sig som familjekär. Det märks när hon pratar om familjen, och sitt företag.

– Det är min farmor som virkar blomkrukorna, och jag och min moster gör grytlapparna. Ljusen gör jag själv, här hemma och i pappas garage.

Även Petters föräldrar är inblandade eftersom de har får.

– Jag säljer en tvål som är innesluten i tovad ull. Den blir som en skrubbtvål, säger Fanny.

Ytterligare en person i Fannys familj är högst närvarande, och det är gammelmorfar Tage Spaak, som har fått ge namn åt företaget. Han lever inte längre men är fortfarande en förebild för Fanny.

– Han var en profil i Karlsborg. Han var mycket ute i naturen, och var också väldigt händig.

Ljusen kom först

Efter att ha återvänt från Karlstad jobbade Fanny först på ett demensboende och sedan på Återbrukets förskola i Tibro. Men hon kände att hon ville ha något eget.

– Jag har alltid varit väldigt pysslig och gillar att skapa, och jag ville bestämma över mina egna arbetstider.

Efter sonen Tages alla måltider samlades barnmatsburkarna på hög och Fanny tänkte att man borde återanvända dem på något sätt. Det blev ljus och den första produkten i Fannys företag.

Nu jobbar Fanny ihop med kompisen Linn Carlson, fotograf och kommunikatör från Skövde, som numera bor i Göteborg.

Tillsammans har de skapat flera produkter, och ett exempel är planscherna som har blivit populära.

– Jag har valt orden och Linn designar, berättar Fanny och visar den hon själv har satt upp hemma.

”Hälta hälta”

Det klassiska ”hälta hälta” är tryckt med stora bokstäver, och på tavlans glas har Fanny själv skrivit ”fördel Tage”. ”Schlätta” och ”krösamos” är andra exempel på tryck.

På andra tavlor, och även på en body för barn, finns myror som är företagets symbol.

Fanny återanvänder även trikårester från tygindustrin, stolsben från möbelföretag samt glasflaskor. En del av produkterna tillverkas i Fagersanna, andra beställs och förses med tryck eller etiketter.

Även företagskorten är återanvänt material eftersom Fanny klipper dem av överblivna barnmatskartonger och sedan stämplar dem med företagets logotyp.

Vill öppna butik

Fanny vill inte bara ta fram nya produkter utan hon vill också kunna påverka samhället.

– Nu i mars ska jag vara med i kampanjen Rocka sockorna, som uppmärksammar Downs syndrom, med ett printtryck. Jag tänker också mycket lokalt, och hur man kan värna det lokala. Jag kan även tänka mig att skänka pengar till olika ändamål.

Det har hänt mycket på kort tid för Fanny. I höstas började hon och Linn fundera på idéer och i november startade Fanny företaget.

– Det går bra och jag har fått fin respons hittills. Drömmen är att kunna öppna en butik här i Fagersanna.