Skara-Bert anmäler 15 000 företag

SKARA: Fälldes för bokföringsbrott – svarar med samma mynt

Bert Karlsson fälldes för bokföringsbrott efter att en privatperson anmält hans företag Jokarjo till ekobrottsmyndigheten. Nu gör Skaraprofilen samma sak:
– Jag vill visa att det är ett systemfel, säger Karlsson till SLA.

Entreprenören från Skara som de senaste åren startat upp ett stort antal flyktinganläggningar genom företaget Jakarjo AB, dömdes till villkorlig dom och dagsböter tidigare år för att bolaget lämnat in sina årsredovisningar för sent under tre år.

Privatperson anmälde

Enligt ekobrottsmyndighetens strafföreläggande hade Karlsson ”av oaktsamhet åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet” genom att inte avsluta den löpande bokföringen gällande räkenskapsåren 2012, 2013 och 2015.

Skaraprofilen dömdes till följd av att en privatperson anmält företaget till ekobrottsmyndigheten. Hade företaget lämnat in årsredovisningarna ofullständiga i tid och sedan kompletterat efteråt hade bolaget endast drabbats av en förseningsavgift på 5 000 kronor.

– Men det visste vi inte om då. Vi har ett företag som sköter detta åt oss och är väldigt noga med att göra rätt för oss, men Sverige kan ju inte ha ett regelverk som bygger på att man betraktas som en brottsling bara för att det kommer in en anmälan. Det innebär ju att vi har två olika straffskalor, säger Karlsson till SLA.

Utmanar regelverk

Bert Karlsson planerar nu att själv anmäla totalt 15 000 företag i Sverige som slarvat med bokföringen. I den första omgången handlar det om 1 500 företag i Västra Götaland, däribland flera bolag i Skaraborg.

– Det är inget mot de här företagen, utan för att visa hur fel systemet är. Det ska bli intressant att se hur ekobrottsmyndigheten ska klara av att hantera alla ärenden.

15 mar 2017 11:34

15 mar 2017 11:43