18 mar 2017 06:00

18 mar 2017 06:00

Premiär för Rekoring i Skövde

SKÖVDE: Närodlat och småskaligt

Det blåste en isande vind över Billingehovs parkering när producenter och konsumenter möttes för första gången i Skövdes Rekoring.
– Det här är som att gårdsbutiker samlas på ett ställe, säger Annika Gustafsson, administratör.

På en del av parkeringen vid Billingehov har producenterna ställt upp sina fordon, packade med varor. Under en timme kommer konsumenterna dit för att köpa det de förbeställt.

Det är första gången som Rekoringen i Skövde samlas och trots sin ungdom har den redan tilldragit sig ett stort intresse. Det väller in kunder och vid bilarna är det tidvis kö.

– Vi har 25 leverantörer här i dag, och kunderna har gjort cirka 500 beställningar, säger Victoria Svensson, en av två administratörer.

– Det här har gått väldigt fort. På en och en halv månad har vi fått 1 600 medlemmar i facebookgruppen och det tillkommer nya varje dag.

Ringar i fotspåren

Allt började när Thomas Snellman från Finland, som har grundat konceptet Rekoring, gjorde en föreläsningsturné i Västergötland.

– I hans fotspår växte det upp Rekoringar och nu finns de i Falköping, Karlsborg, Töreboda, Skara, Vara, Grästorp, Nossebro och Skövde, säger Annika Gustafsson, även hon administratör.

Reko står för rejäl konsumtion och går ut på att producenterna ska sälja till konsumenterna utan mellanhänder. Då kan även mindre producenter få möjligheter till en större marknad, och konsumenterna kan få direktkontakt med den som föder upp eller odlar maten.

– Det här är som att gårdsbutiker samlas på ett ställe, säger Annika.

Allt är förbeställt

Rekoringen sköts via en grupp på Facebook. Administratörerna bestämmer tid och plats för marknaden, och producenterna lägger därefter ut sina annonser.

Kunderna beställer varorna i anslutning till annonserna och köper dem sedan på marknaden.

– Här behöver inte producenterna stå med mat i onödan, utan allt är förbeställt, säger Victoria.

En av dem som hade beställt varor var Herman Johansson som hämtade ett flak ägg hos Gisela Wass från Borgunda.

– Jag fick tips av en kompis på Facebook om det här, och det är verkligen en jättebra idé med den här typen av direktköp, säger Herman innan han går iväg för att köpa ut ytterligare beställningar.

”Jag är jättenöjd”

Mikael Jämtenius från Krabbelunds och Sjötorps säterier, laddade sin bil med två kylskåp och ett elaggregat. Det gäller att hålla rätt temperatur på hjortköttet.

– Det här är ett perfekt sätt för mig att sälja hjortköttet. Jag säljer även potatis och har fått många beställningar till i kväll.

En av dem som handlade av Mikael var Anita Ström.

– Sådant här kött har jag inte hittat sedan jag flyttade hit från Stockholm. Det här är suveränt och jag är jättenöjd över att Rekoringen finns här.

Direktkontakt

Administratörerna tror att marknaden för närproducerad mat där du får direktkontakt med producenten bara kommer att öka.

– Folk blir mer och mer intresserade, och den här typen av säljkanaler behövs så att små och mellanstora producenter inte ska slås ut. Jag började med Rekoringen för att jag alltid har varit intresserad av det närodlade och småskaliga, men har svårt att hitta de varorna i butikerna, säger Annika.

Målet är att Rekoringen ska träffas varannan vecka, men det kan variera.