25 mar 2017 06:00

25 mar 2017 06:00

Stororder gav Mikael mersmak

SKÖVDE

Snart ska de sista sexhjulingarna i den nuvarande beställningen från Försvarsmakten levereras från Skövde fyrhjulingar.
Företaget har fått gott självförtroende av uppdraget och håller utkik efter fler stora upphandlingar.

Mikael Jonsson, som äger företagen Skövde fyrhjulingar och Stängselproffs, hade ingen aning om vad han gav sig in i när han började skriva anbudet till Försvarets materielverk, FMV.

– Det tog mellan 300 och 400 timmar att skriva det, och jag lämnade personligen in anbudet på 1,7 kilo till högkvarteret på Gärdet i Stockholm. Jag vågade inte ta risken att det skulle komma bort på posten.

– Vi har lärt oss otroligt mycket och vi är glada över att det här inte bara gav oss erfarenhet, säger Mikael och skrattar.

Utbildar teknikerna

Han vet inte hur många företag som lämnade in anbud på affären att leverera 200 specialutrustade sexhjulingar med släp till försvaret, men han är glad över att hans företag stod sig i konkurrensen.

Avtalet är giltigt i sju år och gäller 200 fordon, plus reservdelar och underhåll i fem år efter leverans. Personalen på Skövde fyrhjulingar ska även utbilda försvarets tekniker och användare.

Värdet på hela affären är 72 miljoner kronor, men Mikael vet ännu inte om de kommer att leverera alla.

Rejält ombyggda

Den första delen av beställningen gäller 80 fordon. Skövdeföretaget fick den i juli förra året, levererade de första i oktober och de sista kommer att hämtas i slutet av mars.

– De levereras till Karlsborg och Arvidsjaur, och kan sedan fördelas därifrån. De kan även hamna i utlandstjänsten.

Sexhjulingarna är standardmodeller för civilt bruk men är ombyggda på 132 punkter för att passa försvarets behov.

– Då, i slutet av mars när vi har levererat de sista, då ska vi fira.

Fler upphandlingar

På Skövde fyrhjulingar har man nu fått ett gott självförtroende när det gäller offentliga upphandlingar.

Företaget tog även hem en mindre upphandling hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nyligen, och håller nu utkik efter nya annonser.

Företaget har tolv anställda, Mikael inräknad. Han startade företaget 2003 eftersom han själv använde fyrhjulingar i företaget Stängselproffs som han har haft sedan 1994.

Ingen sägs upp

2009 var de två personer på Skövde fyrhjulingar och sedan 1 januari 2015 har företaget fördubblat sin omsättning. Det var också två år sedan som de flyttade in i sina nya lokaler vid Karstorpsrondellen.

– Det gäller att ta väl hand om den vanliga marknaden också, och ingen kommer att få sluta här när vi har klarat av leveransen till försvaret.