03 apr 2017 07:40

03 apr 2017 07:40

Jobbar 100- timmarsveckor med största satsningen

SKÖVDE: Jerry Barath lämnar inget åt slumpen i nya butiken

Allt började med att Jerry Barath som 13-åring lagade cyklar efter skolan. 30 år senare gör han sin största satsning någonsin som företagare.

– Alla säger att det kommer att gå bra och att satsningen är rätt, men det gör mig nästan mer nervös, säger Jerry, som äger och driver Söderströms Skog och Trädgård AB.

Företaget har senaste månaderna flyttat från sin fastighet på Norrmalm som kommunen köpte in förra året.

Där har Söderström hållit till sedan 1990-talet, men nu står nya butiken och verkstaden redo nere vid Stallsiken.

Byggnaden är på 3 000 kvadratmeter totalt varav Söderströms har 2 000. Investeringen är på 23 miljoner och enligt Jerry har huvudleverantören av gräsklippare, trimmers och motorsågar, Husqvarna, sagt att ingen butik i landet har ett så stort Husqvarnasortiment.

– Från början var inte tanken att det skulle bli så här stort, men det är svårt att vara medelstor i den här branschen. Därför valde vi att satsa rejält. Tanken är att vi ska ha allt på hyllan och med kunnig personal alltid ge kunden vad den vill ha, säger Jerry och visar runt i butiken som är i två plan och där produkterna står på rad.

Fem klippare

Det är stor skillnad mot hur försäljningen av gräsklippare började i mitten på 1990-talet på Norrmalm. Jerry började laga cyklar åt folk hemma i Tibro redan som 13-åring, men hade nu cykelverkstad i Skövde tillsammans med dåvarande svärfadern Lennart Söderström.

Ett oväntat besök i källaren på Norrmalm blev början på något nytt.

– En klassisk väskdängare kom ned i vår källare och frågade om inte vi borde börja sälja gräsklippare, minns Jerry.

Så blev det. Med fem gräsklippare och en trimmer körde de i gång. 1995 flyttades verksamheten upp i gatuplanet.

– Jag vet faktiskt inte hur vi tänkte. Ingen trodde på oss och vi fick inte låna pengar. Det var tufft under några år och det var inte alla veckor som pengarna räckte utan familjen fick äta hos föräldrarna. Likadant var det när jag och en vän startade Sigges (video och godis). Ingen trodde det skulle fungera heller, men det gjorde det.

Motstånd sporrar

Att det tar emot är inget som stoppar Jerry – snarare sporrar.

– Jag ser inte problem som ett hinder utan något som jag ska förbi bara.

Kanske är det därför han är nervös nu när många säger att satsningen är rätt.

Jobbar mycket

Skulle det bli fel kan ingen i alla fall skylla på att Jerry inte gjort allt. Han berättar att han jobbat mellan 12 och 16 timmar per dag senaste året.

– Jag vill känna att jag har gjort precis allt för att det ska fungera, säger Jerry som inte vill beskriva sig som arbetsnarkoman.

– Jag gnäller inte över det utan trivs med att jobba mycket för företaget och för personalen. Utan dem är jag ingenting. Jag har världens bästa personal och det har varit viktigt att försöka ta med oss stämningen vi hade på Norrmalm hit.

Satsningen har inneburit tre nyanställningar och Söderströms har nu elva anställda.