08 apr 2017 06:00

08 apr 2017 06:00

Bilar är modellen för Lasse

HÖRNEBO: Familjen Holmgren är bland de största i landet på modellbilar

Ett vackert italienskt skåp, och en kund som ville ägna sig åt byteshandel blev startskottet för G-L modellbilar i Hörnebo.
Lasse och Gabriele Holmgren har sedan dess blivit både stora och välkända i branschen.

Lasse Holmgren har alltid varit intresserad av modeller, både flygplan, båtar och bilar. Han berättar om butiken Nallens leksaker i Tibro som låg nära skolan där han gick som barn, och där han tillbringade mycket tid.

– Jag hjälpte till i affären och fick då modeller. Min stora dröm när jag var sju, åtta år var att kunna köpa en lastbilsmodell. Den kostade 25 kronor, som var mycket pengar då, och jag hade turen att vinna pengarna på lotteri, berättar Lasse nostalgiskt.

Jobbar på fritiden

Senare blev Lasse möbelrenoverare och startade eget. En dag kom en kund in och ville köpa ett vackert italienskt skåp som Lasse hade.

– Jag ville inte sälja det, men när kunden sa att han hade cirka 180 modellbilar att byta med så gjorde vi affär.

– Det var då jag kom på att jag ville sälja modellbilar.

Det här hände under tidigt 90-tal och sedan dess har familjen Holmgrens verksamhet vuxit. De har haft flera olika lokaler och håller sedan en tid till hemma i huset i Hörnebo.

– Det här är ett gemensamt intresse och vi jobbar med det på fritiden. För intäkterna köper vi in nya bilar så vi har inga skulder på verksamheten.

Bygger miljöer

Lasse har inga planer på att släppa sitt jobb eftersom han trivs väldigt bra som slöjdlärare på Häggetorpsskolan. Han jobbar bland annat med barn med särskilda behov, något som han tycker är viktigt.

Lasse tycker också om att kombinera sina båda passioner.

– Alla femteklassare får bygga hus på liknande sätt som jag gör här, och jag håller även i sådana kurser.

Det är nämligen inte bara modellbilar som Lasse gillar, utan han tycker även om att bygga miljöer till bilarna och motorcyklarna.

Mackar är en vanlig modell, och han har också byggt en stor cirkus med allt som hör till.

Numrerade och dyrare

Lasse visar runt i butiken där kartongerna trängs på hyllorna. Här finns bilar i skalorna 1:18, 1:24 och 1:43. På en hylla står alla motorcyklar, på en alla traktorer och mellan hyllorna har Lasse hängt förpackningar med små figurer.

– Det har blivit jättestort. En del kan sitta i bilarna, andra hänger på bilen, eller som den här tjejen. Hon tar upp en beställning på rullskridskor. Med figurerna kan man bygga upp kompletta miljöer.

Lasse visar amerikanska, svenska och övriga europeiska modeller innan han pekar på en Amazon kombi som han har packat upp ur kartongen.

– Jag har vissa serier med dyrare bilar, och de är numrerade. Här ser man att det bara har tillverkats tusen exemplar och de får då ett samlarvärde.

Träffar kändisar

Det går bra för Gabrieles och Lasses företag. Försäljningen på webbshopen ökar och kunderna kommer långväga ifrån för att handla i Hörnebo.

– De reser hit från Östergötland, Småland och Bohuslän. Här i närområdet finns det också många samlare, och modellerna är även populära som födelsedagspresenter.

20–25 helger om året reser paret iväg med sin buss för att sälja modeller på olika bilträffar, bland annat alla powermeet som arrangeras i Sverige.

– Där är vi ju långt ifrån ensamma på marknaden, men vi säljer jättebra. Det är också väldigt roligt att vara ute och träffa folk.

– Det är en hel del kändisar som har kommit och tittat på bilarna, och en del har handlat. Vi har bland annat träffat Tony Rickardsson, Leif Honken Holmqvist, Thomas Fogdö och prins Carl Philip. Plus några rallyåkare som är världsmästare.