15 apr 2017 06:00

15 apr 2017 06:00

Ulrika vill att teamet ska växa

SKÖVDE/STOCKHOLM/ÅRE: Samlingsplats för småföretagare på skidorten

– Jag tycker att det är roligt att göra saker i team, och jag drivs av att få saker att växa.
Det säger Ulrika Viklund från Skövde, gm för Magine AB och medgrundare av företagsnavet House Be i Åre.

För tre år sedan blev Ulrika Viklund, som då hette Lindwall, tvåa på listan över Framtidens kvinnliga ledare. Hon hade funnits med på listan i flera år och kommit högre och högre upp.

Nu är Ulrika 36 år och får inte längre vara med på just den näringslivslistan, som har en maxålder på 35, men hon jobbar på i samma anda.

I dag är hon general manager på Magine AB, som säljer en streamingtjänst för tv, och hon är vd för Plejmo som är en del av Magine. Plejmo hette tidigare Film2home och är en streamingtjänst för filmer.

Jobbar i team

Ulrika tycker att det är givande att jobba i flera projekt samtidigt och hon vill hjälpa fler företag.

– Jag tycker att det är roligt att göra saker i team, och att jobba med olika experter i team. Jag drivs av att få saker att växa, och jag vill samla människor för att få företag att växa. Jag gillar även ledarskap och affärer, men min största drivkraft är att man ska växa tillsammans.

Den bransch där hon själv är chef i beskriver hon som utmanande. Streamingtjänster har i ett historiskt perspektiv inte funnits så länge.

– Det finns många stelbenta strukturer, som filmbolagen till exempel. Deras regler kan vara hundra år gamla och inte anpassade för vår tid.

Nätverk i Åre

Ulrika sitter med i tre styrelser, bland annat för ett företag i Åre. Och det var i just Åre som hon, hennes man Fredrik Viklund och kollegan Andreas Eriksson, grundade ett företagsnätverk/företagshotell i januari.

– Vi bor i Stockholm och brukar åka till Åre för att åka skidor. Jag kom då i kontakt med olika företag där.

Företagarna träffades då och då redan tidigare, men Ulrika och de båda medgrundarna satsade på att ge nätverket fastare grunder.

De har nu ett hus i Åre där det i dag arbetar 33 personer i 22 företag, och inom kort ska man öppna ytterligare en våning med plats för mellan 10 och 15 personer.

Kreativa individer

– Det är som ett företagsnav för tillväxt- och startup-företag med kreativa individer som vill verka i Åre. Det riktar sig framför allt till företag utanför turistnäringen.

Företagsnavet och grundarna har lockat till sig mentorer, riskkapitalbolag, andra investerare samt samarbetspartners som hjälper företagarna på plats med exempelvis ekonomisk och juridisk rådgivning.

– Det är häftigt att den här lilla orten kan dra till sig så mycket intresse.

I huset finns bland annat utvecklare av hårdvara till virtual reality-kameror, och utvecklare av programvara för ledarskap.

– Huset ligger i ett område där husen har fått namn efter bokstäver. Vårt hus heter B, så namnet på företagsnavet blev House Be.

Flexibelt jobb

Åre har i dag drygt 11000 invånare, och kommunen växer. Ulrika berättar att kommunen hade som plan att invånarantalet skulle öka med 50 personer förra året, och resultatet blev i stället 650.

– Det ställer krav på infrastrukturen och boendet, och det diskuterade vi med Anna Kinberg Batra som var på besök här hos oss.

Precis som politikerna i Åre hoppas Ulrika på att kommunen ska bli en året-runt-destination med många olika typer av arbetstillfällen.

Uppvuxen i Skövde

Ulrika växte upp i Skövde och har fortfarande familj och vänner kvar. Hon lämnade staden när hon var 20 år och efter ett år i Stockholm flyttade hon till Sundsvall för att plugga systemutveckling.

– Jag ville norrut för att kunna åka snowboard, och Sundsvall verkade vara en bra studieort.

Direkt efter examen fick Ulrika jobb på ett internetföretag som sysslar med sökmotorsoptimering, och efter nästan sju år där började hon på Spotify.

– Jag jobbade på Spotify mellan 2010 och 2013 och blev sedan vd på Film2home.