06 maj 2017 06:00

06 maj 2017 11:09

Gudarnas dryck finns i Karlsborg

KARLSBORG: Importerar mjöd från Tyskland

De tänkte först göra eget mjöd på egen honung, men det visade sig vara svårt. Nu importerar Robert och Nils Bertil Eriksson i Karlsborg drycken från Tyskland.
– Vi hoppas på att kunna skicka vår egen honung till producenten.

För drygt en månad sedan var allt klart. Far och son, Nils Bertil och Robert Eriksson i Karlsborg, hade fått alla tillstånd som behövs för att importera och sälja alkoholhaltigt mjöd från Tyskland.

Än så länge finns drycken på en restaurang och kontakter har knutits med några till. De är också nära klartecken till att få den smakbedömd av Systembolaget.

– Byråkratin där är nästan ännu värre än att få importera drycken hit, säger Nils Bertil.

Ojämn produktion

Mjöd är vin gjort på honung i stället för druvor. Drycken är gammal och omnämns i skrift i Indien runt år 1 500 före Kristus.

– Många förknippar den med vikingar men förväxlar mjöd med öl, säger Nils Bertil.

I dagsläget importerar Robert och Nils Bertil två sorters mjöd till Nils Bertils företag Tivedens bi och snickeri.

Dels en söt variant, som passar som dessertvin och även varm som glögg, och dels en halvtorr som går bra till bland annat kryddstark mat och kyckling.

Båda heter Ask och Embla, som var de första människorna enligt nordisk mytologi.

– Det här intresset har vi haft länge och i många år försökte vi tillverka mjöd själva, säger Robert.

– Det blev jättegott ibland och inte så bra ibland. Smaken blev aldrig likadan, säger Nils Bertil, som är biodlare och har honungen nära till hands.

Robert berättar att de flera gånger bara tänkte strunta i alltihop, men efter en kortare paus dök alltid viljan att fortsätta upp igen. De började se sig om efter en annan lösning.

Djungel av regler

– Pappa fick ett tips om att de gör gott mjöd i Tyskland. Vi tittade på flera producenter och valde den som blev mest belönad på världens största biodlarmässa.

De beställde prover och valde ut två favoriter. Därefter var det dags att ta tag i alla myndighetskontakter och tillstånd.

Skatteverket, livsmedelsverket och Miljösamverkan östra Skaraborg har fått säga sitt, och Robert och Nils Bertil har fått sätta sig in i alla regler som gäller.

– Vi har fått läsa på, och vi har lärt oss mycket. Det har varit en ständig huvudvärk, skrattar Robert.

Skicka egen honung

Än så länge är mjödförsäljningen en hobby. Nils Bertil jobbar i sitt företag Tivedens bi och snickeri, och Robert är fastighetsskötare på Sätra bruks herrgård.

– Till att börja med är det här en hobby, men vi får väl se vilka volymer det kan handla om. Förhoppningsvis kan vi göra en produkt med lokala råvaror genom att skicka egen honung till producenten. Det har de sagt ja till, säger Robert.