16 maj 2017 06:00

16 maj 2017 06:00

Grön företagare prisas av WWF

NÄRINGSLIV: "Vi utvinner ett skal från en mikroskopisk typ av alg"

Sofie Allerts alger ska göra solpaneler mer effektiva. I dag prisas hon av Världsnaturfonden (WWF).
– Det är otroligt hedrande, säger Swedish Algae Factorys grundare, delägare och vd till SLA.

WWF delar på tisdagen ut utmärkelsen Climate solver 2017 till sex skandinaviska företag. Fyra av dem är svenska och ett av dem drivs av en tidigare Skövdebo.

– Det vi gör handlar om att gå mot en mer hållbar industri. Att få ett pris av Världsnaturfonden innebär att de sätter en kvalitetsstämpel på vårt arbete, säger Sofie Allert.

26-åringen var med och grundade algbolaget 2014. Tidigare i år blev Sofie Allert också utsedd till Årets unga entreprenör i väst.

Algskal

Så vad är det hon och hennes tre kollegor i Göteborg så framgångsrikt sysslar med?

– Vi utvinner ett skal från en mikroskopisk typ av alg som är naturligt designat för att fånga upp solljus extremt effektivt. Den lever på botten av mörka hav och sjöar, tack vare evolutionen som designade fram detta skal kan algerna leva på solljus under dessa mörka förhållanden.

Skalen används sedan i solpaneler vars effektivitet ökas med över fyra procent. Enligt WWF:s beräkningar kan denna typ av innovation vid 30 procents marknadsandel minska koldioxidutsläppen med 21 miljoner ton årligen. Dessutom renas det vatten vid tillverkningsprocessen. Bolaget har nyss tagit in 4 miljoner kronor genom en nyemission samt fått ett bidrag på 2 miljoner kronor från Energimyndigheten.

– Det vi försöker få ut nu är en yta som man kan lägga på befintliga solpaneler. Pengarna ska användas till att omvandla våra positiva labbresultat till en produkt som vi kan börja testa med potentiella kunder runt årsskiftet.

Om allt går som det ska hoppas Sofie Allert att en storskalig produktion ska vara igång i slutet av 2019.