17 maj 2017 17:06

17 maj 2017 17:10

Ingen pendling för Volvos nye platschef

SKÖVDE: ”Viktigt att bo och verka i samma stad”

Han har en gedigen bakgrund inom Volvo Cars men har de senaste åren basat för Volvo CE i Arvika. I sommar blir Jonas Lakhall Skövdebo.
– Jag tycker det är viktigt att bo och verka i samma stad, säger nye platschefen på Volvo GTO.

För tillfället pendlar 46-åringen från värmländska Karlstad till Skövde men i juli går familjens flyttlass söderut.

– Det var en del i mitt beslut att tacka ja till det här jobbet, att vi skulle bo här i Skövde och ha nära till både jobb och familj. Dessutom har min sambo (från Axvall) sina föräldrar här i närheten och jag har min pappa i Fristad så det är lite som att komma till hemtrakten, säger Lakhall som har mjukstartat på sin nya arbetsplats under maj månad.

Kaffejobb

Han kommer närmast från Volvo CE i Arvika (tillverkning av hjullastare) där han varit platschef sedan 2010. Men han är inte helt obekant med Skövde.

– I min ungdom sommarjobbade jag på Selekta här i Skövdeområdet, så jag har hyfsad koll och har alltid tyckt om att vara här. Men det har ju hänt enormt mycket sedan den tiden, det byggs överallt och det märks tydligt att Skövde är under stark utveckling.

Tuff start

Innan flytten till Värmland hade Jonas Lakhall hunnit med flera år inom Volvos Cars Engines organisation i Göteborg som bland annat montör, produktionsledare och underhållschef.

– Jag började i Arvika sommaren 2008 som monteringschef. Då gick produktionen för fullt men några månader senare slog lågkonjunkturen till med full kraft. Det var en tuff start som ny chef att behöva säga upp en stor del av personalen, säger Lakhall som lär få en betydligt behagligare introduktion på Volvo GTO.

De tre fabrikerna (montering, bearbetning och gjuteri) går på högvarv och producerade 89 000 motorer förra året, den högsta noteringen för Volvo GTO sedan 2008.

– Som ny känns det oerhört bra att komma till en fabrik där allting fungerar och där alla vet vad de ska göra. Fabriken i Arvika har 1 000 anställda och är betydligt mindre än här i Skövde där vi är 2 800, så det är mycket att sätta sig in i. Jag håller på att lära känna verksamheten, mina närmaste medarbetare och inte minst gjutningsprocessen som är helt ny för mig.

– Jag har slagits av att det finns ett imponerande engagemang, en vilja och stolthet i fabriken. Jag ser mycket fram emot att få vara en del av det och att driva och utveckla verksamheten framåt.

Jonas Lakhall

Ålder: 46 om två veckor.

Familj: Sambon Lina och barnen Gustav, 2 år, och Astrid, 4 år.

Bor: Karlstad (flyttar till Skövde i juli)

Utbildning: Chalmers tekniska högskola.

Karriär: Volvo Cars Engine Göteborg (2004–2008), Volvo CE Arvika (2008–2017, varav platschef från 2010) Platschef Volvo GTO Skövde (2017–).

Fritidsintresse: Pistolskytte. ”P4 IF kan räkna med att jag kommer att höra av mig. Skyttet är bra avkoppling”.