26 maj 2017 15:22

26 maj 2017 15:22

Strid i parallell verklighet

SKULTORP: Skövdeföretag har premiär för nytt spel på Laserdome

Laserdome i Skultorp lanserar nu VR-kampen som ett spelföretag i Skövde har gjort. Med hjälp av glasögon och handkontroller utkämpar man strider i en virtuell verklighet.

Man kan skjuta spöken, efter att man har bländat dem med en ficklampa, eller skjuta robotar. Haken är att man själv kan bli överfallen eller skjuten.

Bowling är ett annat alternativ och i framtiden ska man eventuellt kunna utmana sin höjdrädsla.

Laserdome lanserar nu VR-kampen (virtual reality) och det är senaste tillskottet till det övriga utbudet i lokalen i Skultorp.

En ren slump

Företaget som har utvecklat spelen finns i Skövde, men det var inget som vare sig Laserdome eller Lone hero studios hade planerat.

– Vi började prata om VR och fick ett utskick från Nordic amusement group i Örebro, berättar Joakim Blomquist, delägare i Laserdome, och fortsätter:

– Det var när vi var där som vi fick reda på att det var ett Skövdeföretag som gjort spelen. Det var en ren slump.

– Men vi blev väl inte jätteförvånade eftersom det finns så många företag som utvecklar spel i Skövde, säger Joel Sandberg, föreståndare på Laserdome.

Nytt koncept

Representanterna från de båda företagen tycker naturligtvis att det är roligt att kunna samarbeta i det lokala näringslivet och på fredagen träffades man för att presentera nyheten som invigs den 1 juni.

VR-spel är än så länge inte så stora på den kommersiella marknaden och personalen på Laserdome är glada över att kunna inviga något helt nytt.

Spelföretaget Lone hero studios, som består av dataspelsutvecklare från Högskolan i Skövde, är också relativt nytt. Verksamheten startade för drygt ett år sedan.

Premiär i Skövde

Exakt hur unika deras VR-spel är vet de inte riktigt, men...

– Jag har inte sett någon liknande produkt i Europa i alla fall, säger Robbin Torstensson, programmerare på Lone hero studios.

– Det är jätteroligt att vår premiär blir i Skövde, säger Karl Blomqvist, designer på Lone hero studios.

Till att börja med finns tolv olika VR-spel att välja på för besökarna på Laserdome.

Nya spel planeras

Rummet är uppdelat på två spelrum och en publikdel, och två personer tävlar mot varandra i varsitt rum. Man kan vara max 20 personer i gruppen.

Via VR-glasögonen förflyttas man till spelvärlden och med hjälp av handkontrollerna styr man bollar, klot, svärd, lampor eller skjutvapen.

– Halva nöjet är att se på när andra spelar, säger Karl.

Sex nya spel är planerade till hösten och ytterligare sex stycken nästa år.

– Om det funkar ska vi bygga ut det här, exempelvis med spel där man utmanar sina rädslor, såsom höjdrädsla eller ormfobi, säger Joakim.

– Det finns även planer på att släppa lagspel, säger Joel.