03 jun 2017 06:00

03 jun 2017 11:15

De unga har tagit över på Sibab

BLIKSTORP: Sibab fokuserar på hotellinredningar

Den yngre generationen tar över Sibab i Blikstorp, och ett av skiftena har skett på vd-posten. Nu planerar företaget, som fokuserar på hotellinredningar, för en utbyggnad.

– Vi är en av de största enskilda leverantörerna till Scandic, säger Gunnar Sventoft, tidigare vd och numera marknadschef på Sibab, och berättar om Scandics tre signaturhotell som man har levererat olika delar av inredningen till.

På företagets lista över kunder finns många stora hotell där beställningarna ofta innehåller i stort sett all inredning till flera hundra rum, samt andra utrymmen, exempelvis restaurangerna.

Det är inte endast Scandic utan även andra hotell i bland annat Malmö, Jönköping och Linköping.

Designen av rummen står arkitekter för och Sibab tar sedan fram de beställda produkterna.

Ska bygga ut

På Sibab arbetar i dag 25 personer och man anlitar flera företag i Blikstorp, Hjo, Tibro och Tidaholm.

– Vi tillverkar cirka 90 procent här men köper in glas, metall och elinstallationer. Till elen anlitar vi en lokal elektriker här i Blikstorp, säger Joakim.

– Men oavsett vad vi köper så kommer allt hit för kvalitetskontroll eftersom vi levererar helhetslösningen.

Joakim ser ljust på företagets framtid och man planerar för en utbyggnad av lokalerna eller en flytt.

Han tog över vd-posten för cirka en månad sedan och nyligen blev även hans barndomsvän, och sonen till en av grundarna, föremål för ytterligare ett generationsskifte.

– Daniel Djurberg är son till Håkan Carlsson och Daniel har blivit chef för KBI/IT. KBI står för konstruktion, beredning och inköp.

Blev rastlös...

Både Daniel och Joakim jobbade på företaget under alla skollov, men att Joakim skulle ta över rodret var inte alls självklart. Han är byggnadssnickare men efter lumpen som röjdykare hade han planer på dykjobb i Norge.

– Jag muckade en fredag och på måndagen blev jag rastlös. Då gick jag hit och sedan dess är jag kvar. Egentligen hade jag tänkt starta något eget, men varför göra det när det här redan finns. Nu känns det här jättebra.

Företaget bytte namn

Det var Gunnar Sventoft, Håkan Carlsson, Rune Siljehult och Runes son Mikael Siljehult som startade företaget 1984. Då hette det Snickarna i Blikstorp, men eftersom man förknippades med byggnadssnickare bytte företaget namn för sju år sedan.

Gunnar kommer från Stockholm och hade inte tänkt flytta till Blikstorp. Men någon skulle ta hand om moderns föräldrahem så för 36 år sedan gick flyttlasset.

– Håkan, Rune och Mikael jobbade då på Svenska lyxmöbelfabriken. När den flyttade till Baltak så ville de starta något eget. De var snickare och jag ekonom.

Butiker och trappor

Sagt och gjort. Att det blev hotellinredningar som man senare nischade sig mot beskriver Gunnar som en slump.

– Vi skickade en offert till Scandic för många år sedan, när de tog över Esso-hotellen. Vi samarbetade med ett företag i Tibro men blev snart huvudansvariga för affären.

Sedan många år är man också leverantör till Offecct i Tibro samt att man via Itab i Jönköping levererat inredningen till många Systembolag.

Senaste tillskottet är tillverkning av trätrappor som kom in i företaget då man tog över de anställda från numera nedlagda Fridene snickeri.